Vijesti iz zemlje

Policajci postavljali pitanja zašto nosi šamiju, otkud im članske kartice IZ, šta će im sufara u kući…

Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković za Klix.ba kaže kako je ovo jedan od najtežih perioda za Srebrenicu otkako se vratio u ovaj grad.

Duraković kaže kako ga je posebno zabrinula informacija da je policija jutros pretresla vrtić “Proletarac”. Ipak, zvanično se nije radilo o pretresu.

“Komandir policije u Srebrenici rekao mi je da je to rutinska kontrola jer se takvi objekti ne čuvaju noću pa se onda ujutru pregledaju kako bi se spriječili bilo kakvi incidenti”, kaže Duraković.

Što se tiče situacije nakon jučerašnjih hapšenja, Duraković kaže da je atmosfera grozna, posebno ako se uzme u obzir da će za nekoliko sedmica biti obilježena 20. godišnjica genocida.

“Sinoć sam bio na terenu u selu gdje su izvršena hapšenja. Ljudi su ogorčeni i u suštini su malo i prepadnuti jer vide da policija može upadati kad hoće i raditi šta hoće”, kaže Duraković uz napomenu da je ovo možda jedan od najgorih trenutaka koje je doživio nakon povratka u Srebrenicu.

“Kreirana je atmosfera straha i nepovjerenja i ovo što oni rade ne donosi nikome ništa dobro”, kaže Duraković.

Što se tiče jučer uhapšenih, Duraković napominje da ih poznaje i da se ne mogu dovesti ni u kakvu vezu s vehabijskim pokretom, a kamoli terorizmom.

“Niko ne želi amnestirati odgovorne, ali mene boli način izvođenja te akcije. Naime, zaobiđena je policija u Srebrenici gdje je komandir Bošnjak, a korišteni su policajci iz Bratunca. Time se šalje poruka da institucije ne vjeruju Bošnjacima”, dodaje Duraković.

Prema Durakovićevim informacijama, policija je pronašla samo dva dvogleda i nekoliko metaka lovačke puške za koju je osumnjičeni imao odobrenje jer je lovac.

“Mene boli činjenica da su policajci postavljali njegovoj majci pitanje zašto nosi šamiju, otkud im članske kartice Islamske zajednice u BiH, šta će im sufara u kući. Pa dajte, nismo mi Španci ovdje da ne znamo ništa jedni o drugima, da ne znamo šta muslimani imaju u kući. Ako neko pita šta je teror, e to je teror”, kaže Duraković.

Dodaje da je potrebno ostati smiren i trezven, ali očekuje da država BiH preuzme odgovornost. 

“Terorizam je jedan globalni problem i protiv toga se svi trebamo zajedno boriti. Svi se moraju uključiti i mislim da bi i Vijeće ministara o ovome trebalo razgovarati”, kaže Duraković.

klix.ba

Povezani članci

Back to top button