Vijesti iz zemlje

Invalid bez noge: U Doboju uhapšen „Zlatni ljiljan“ Mehmed Husaković

Hapšenje Bošnjaka koji žive na području bh. entiteta Republika Srpska ne prestaje šokirati tamošnje povratnike.

Specijalno tužilaštvo u RS-u naredilo je hapšenje bošnjačkih povratnika na 32 lokacije u RS-u. Akciju opravdavaju pod izgovorom da se radi o sistemskoj borbi protiv terorizma.

No, komšije skoro svih uhapšenih povratnika Bošnjaka upozorili su da policija nije uhapsila teroriste, već poštene povratnike. Za njih ovo nije borba protiv terorizma, već zastrašivanje Bošnjaka koji su se vratili da žive u svojim domovima.

U srijedu ujutro u Grapskoj kod Doboja uhapšen je Mehmed Husaković, ratni vojni invalid  bez noge i dobitnik najvećeg ratnog priznanja Armije RBiH „Zlatni ljiljan“.

Jedan od komšija iz Grapske rekao je za agenciju Patria kako je Husaković čestit i pošten čovjek, koji je živio od pčelarstva i stolarske radnje, te da on ne može imati nikakve veze sa teroristima.

– Policija je u Grapsku upala jučer oko šest sati. Kuću Husakovića pretresali su do devet, a onda su ga odveli. Pokušavamo stupiti u kontakt sa njim, ali je njegov telefon ugašen – rekao je jedan od Husakovićevih prijatelja koji je u strahu za život Husakovića.

Grapska je jedno od bošnjačkih mjesta kod Doboja iz kojeg je tokom agresije na BiH uhapšeno i odvedeno u logore više od 400 Bošnjaka, a više od njih 100 je ubijeno. Mnogima kosti nisu pronađene do danas.

MUP RS-a jučer je uhapsio i dvojicu povratnika u Srebrenicu, za koje tamošnje lokalne vlasti kažu da su simbol povratka Bošnjaka u mjesto gdje je prije 20 godina nad njima izvršen genocid, piše Patria.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button