DijasporaVijesti iz zemlje

Pokrenuta saradnja između općine Kvinesdal u Norveškoj i Breze

Jačanje veza sa dijasporom i pokretanje aktivnosti u cilju uspostavljanja saradnje između općine Kvinesdal u Kraljevini Norveškoj i općine Breza bile su glavne teme razgovora načelnika Vedada Jusića i predsjednika “Norveško-bosanske privredne komore” Ahmeda Lindova.

Na sastanku u maloj sali 5. januara, istaknuti norveški političar Lindov je rekao da je poboljšanje odnosa sa dijasporom moguće ostvariti na mnogim poljima te je izrazio nadu da će doći do bratimljenja dviju općina čime bi se pružile prilike za povezivanje radi podsticanja ekonomskog i privrednog razvoja ili uspostavljanje drugačijeg oblika partnerstva koje potiče kulturne i sportske veze.

Općinski načelnik Jusić naglasio je važnost razvijanja sistemskih modela saradnje s dijasporom, naglasivši kako će jedan od ciljeva u radu administracije biti pravljenje iskoraka kada je u pitanju odnos lokalne samouprave prema građanima u dijaspori.

Tokom posjete Brezi, prvi stranac u Vijeću norveške općine Kvinesdal Ahmed Lindov i njegova supruga Ajdina boravili su na lokalitetu kasnoantičke bazilike Hedum castellum Deasitiatum, u arheološkim spisima poznate kao „Breza II“ koju je, davne 1930. godine otkrio Gregor Cremošnik, kustos Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button