DijasporaVijesti iz zemlje

Održana panel diskusija o važnosti registriranja dijaspore za predstojeće izbore

Udruženje za razvoj saradnje domovine i dijaspore organiziralo je online panel diskusiju posvećenu važnosti registracije građana Bosne i Hercegovine u dijaspori za predstojeće Opće izbore u oktobru.

Učešće na panel diskusiji su uzeli dugogodišnji norveški političar porijeklom iz Bosne i Hercegovine, Ahmed Lindov, švedski političar Sead Busuladžić i aktivista i biznismen iz američkog St. Louisa, Amir Hotić. Razgovor je moderirao dugogodišnji novinar i aktivista Sanadin Voloder, koji obnaša dužnost podpredsjednika Udruženja za razvoj domovine i dijaspore.

Tokom diskusije, Hotić je istakao važnost registriranja bh. dijaspore za predstojeće izbore uz osvrt da je to izuzetno važan čin, te da se svi moraju biti svjesni važnosti koliko je njihov glas bitan za Bosnu i Hercegovinu. Hotiću je također naveo da ako uporedimo interes bh. dijaspore prema registriranju i glasanju za izbore ili njihov interes za neki od rijaliti programa, onda dolazimo do zaključka da je stanje izuzetno loše. Hotić se osvrnuo i na proces registracije koji je prema njegovom mišljenju za stariju generaciju kompliciran, ali uprkos tome ističe da svi građani Bosne i Hercegovine u dijaspori moraju odvojiti malo vremena i registrirati se i glasati u interesu Bosne i Hercegovine. Ipak, kako kaže, dešava se veliki napredak u cjelokupnom procesu.

Ahmed Lindov je naveo da dijaspora mora ozbiljno pristupiti glasanja u interesu domovine Bosne i Hercegovine, te na taj način dati podršku povratničkoj populaciji i bh. entitetu Rs koji ne smiju biti zaboravljeni. Kako kaže, glasanje je borba protiv ratnih zločinaca koji su protjerivali, silovali i ubijali i raselili stanovnike, uz osvrt na prethodne cikluse kada je zabilježen manji odziv patriotskih snaga u dijaspori u odnosu na one anti – bosanske. Lindov je naveo da je bitno da se svi oni koji imaju pravo odazovu i registriraju za predstojeće izbore, upravo zbog povratničke populacije kojoj bi veći utjecaj probosanskih snaga u vlasti donio sigurnost i veća prava.

Švedski političar Sead Busaladžić složio se sa konstatacijom Lindova da se svi moraju registrirati za izbore i na taj način donijeti promjene. Prema njegovim riječima bitno je da svi zajedno misle i rade dugoročno, posebno u smjeru motiviranja mladih da se registriraju. Busuladžić smatra da je pozitivna promjena moguća i da ona samo može doći kroz aktivno učešće u procesima. Na kraju, Busuladžić je pozvao sve građane Bosne i Hercegovine da iskoriste svoje pravo i registriraju se za predstojeće izbore.

Zajednički zaključak učesnika panela posvećenog značaju registriranja za predstojeće izbore i poruka dijaspori jeste da se registriraju i na taj način pomognu svojoj domovini i Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Udruženja.

Udruženje za razvoj saradnju domovine i dijaspore je ovaj projekat reliziralo uz podršku BH Telecoma.

 

Povezani članci

Back to top button