Vijesti iz zemlje

Baton Dezitijatski: Primjer borbe protiv nepravde

U sjedištu Općine Breza sinoć je održano predavanje o liku i djelu bosanskog vojskovođe Batona Dezitijatskog, iz vremena kada je Rimsko carstvo vladalo ovim područjima, protiv kojih je Baton digao Veliki Ilirski ustanak.

Predavanje su održali profesori Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Salmedin Mesihović i Amra Šačić Beća i historičar Fadil Hadžiabdić.

Događaj je organizovala Bošnjačka zajednica kulture Preporod Breza.

Amir Nesimović, predsjednik organizacionog odbora naučnog predavanja, podsjetio je da je Baton bio veliki ilirski vojskovođa, te da je rođen i živio na području današnje Breze.

– Svoj veliki ilirski ustanak vodio je u vrijeme kad je Rimsko carstvo bilo u svojoj najvećoj moći. Znamo da je on jedna od tri najveće ličnosti koje je prostor Bosne i Hercegovine ponudio, što nam dovoljno govori o značaju njegovog lika i djela – naveo je Nesimović.

242063301_676902190383275_4811417859257370163_n.jpg - Organizatori predavanja o ličnosti Batona Dezitijatskog: Primjer borbe protiv nepravde
Amir Nesimović (lijevo)

Dodao je da je trag o vojskovođi Batonu i nadgrobna ploča porodice Baton, koja se čuva u samostanu u Visokom još od 1930-ih.

– Svakodveno je otvorena za obilazak. Tekst prijevoda možemo naći online. Također, postoje i drugi izvori i tragovi koji govore o njemu – rekao je.

Naglasio je da su tragovi o Batonu poruka za nas danas da naučno istražujemo lik i djelo Batona.

– On Bošnjacima dnas može biti primjer borbe protiv nepravde. Na predavanju smo čuli zanimljivo poređenje, ustanak koji je on tada poveo danas bi bilo kao da Bosna i Hercegovina napadne SAD. Dakle, on je primjer borbe, hrabrosti i trajnosti – rekao je Nesimović, dodavši da je jedan od ciljeva održanog predavanja afirmacija Batonovog lika i djela, ali i turistička promocija Breze.

(Preporod.info)

Povezani članci