Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Počinje humanitarna akcija ‘BiH za narod Sirije’: Prikupljaju se isključivo domaći proizvodi

Počinje humanitarna akcija ‘BiH za narod Sirije’: Prikupljaju se isključivo domaći proizvodi

Pomoć će biti prikupljana u svim džamijama na području muftiluka.

Organizatori akcije su Muftijstvo sarajevsko, nevladina humanitarna organizacija MFS-EMMAUS, u saradnji s turskom humanitarnom organizacijom IHH.

Muftija sarajevski Enes Ljevaković, pomoćnik muftije Abdulgafar Velić, koordinator akcije Rijad Delić, kao i predstavnici MFS EMMAUS-a i IHH Elmedin Škrebo i Osman Atlay danas su na konferenciji za medije ukazali na važnost ove humanitarne akcije u kojoj je uključeno 284 džemata na području 19 općina i deset medžlisa u BiH.

S obzirom na to da je po muslimanskom kalendaru danas prvi dan Nove 1439. hidžretske godine, muftija sarajevski Enes Ljevaković pozvao je sve da se, prisjećanjem na hidžru koju  je učinio poslanik Muhammed, uključe u ovu humanitarnu akciju.

– Podsjećam vas da na granici Sirije i Turske deseci hiljada izbjeglica, prognanika iz Sirije, uglavnom starijih ljudi, žena i djece, žive pod šatorima čekajući mogućnost povratka svojim domovima – kazao je Ljevaković.

Koordinator akcije Rijad Delić je pojasnio da postoji nekoliko načina kako građani mogu učestvovati u ovoj akciji, jedan  je kupovina nekog od artikla u nekim poslovnim jedinicama ‘Binga’ (samo u Sarajevu), te odlaganje računa u posebnu kutiju na kojoj će biti naglašen naziv akcije “Bosna za narod Sirije“. Pomoć u vidu  brašna, ulju, tjestenina, džemova i dječijih pelena (isključivo domaći proizvodi) bit će prikuljana u svim džamijama na području Muftiluka. Svoj doprinos akciji dat će i nekoliko hiljada aktivista ”Mreže mladih” Muftijstva sarajevskog.

Također, pomoć je moguće uputiti i uplatom novčanih priloga na neki od žiro računa HO MFS Emmaus ili putem paypala, kao i pozivom na humanitarni broj 090 291 093.

MFS-Emmausu ovo nije prva akcija, a Elmedin Škrebo podsjeća da su dosad u četiri konvoja dostavili 936 tona (39 šlepera) pomoći narodu Sirije.

S obzirom na to da građani BiH znaju kako je biti izbjeglica u svom gradu, svojoj državi, kako je otići iz svoje države, predstavnik turske humanitarne organizacija IHH Osman Atlay smatra da narod BiH najbolje razumije i najviše suosjeća s izbjeglicama, te najviše učestvuje u ovakvim akcijama.

Naveo je da je tokom sedam godina rata u Siriji, od 22 miliona građana Sirije, 15 miliona napustilo svoja ognjišta, te da je puno ljudskih žrtava. Uništena je i poljoprivreda, infrastruktura, putevi, domovi, bolnice, škole. Ljudi žive u šatorima.

Organizatori humanitarne akcije “BiH za narod Sirije“ izrazili su očekivanje da će i ovoga puta građani BiH pokazati šta znači dobročinstvo.

Muftijstvo sarajevsko, MFS-EMMAUS i IHH zahvalili su se medijskim pokroviteljima ove akcije – Radio Bir, NTV Hayat i TVSA, ali i svim medjima koji pružaju podršku ovom velikom humanitarnom projektu.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com