Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Penzionerima sa najnižim primanjima poklon po 50 KM od Općine Novi Grad Sarajevo

Penzionerima sa najnižim primanjima poklon po 50 KM od Općine Novi Grad Sarajevo

Novogradski penzioneri sa najnižom penzijom od Općine Novi Grad Sarajevo dobit će po 50 maraka. Novac će im biti isplaćen uz decembarsku penziju, a ovu vrstu novogodišnjeg poklona dobit će 11.496 penzionera čija mjesečna penziona primanja nisu veća od 330 KM. Za tu namjenu Općina je osigurala 574.800 KM, a novac će biti uplaćen na račun Federalnog zavoda PIO/MIO.

Tim povodom danas je u zgradi Općine, potpisan Sporazum o isplati novčanih sredstava namijenjenih ovoj kategoriji stanovništva. Sporazum su potpisali Općinski načelnik mr. Semir Efendić i direktor Federalnog zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić, a potpisivanju su prisustvovali i predstavnici Udruženja penzionera Općine Novi Grad.

Kako je ovom prilikom kazao načelnik Efendić, u 2015. godini ostvareni su znatno veći prihodi od planiranih. „Budžet je bio planiran u nešto većem iznosu od 30 miliona konvertibilnih mara, a nakon dva rebalansa koja su rađena u ovoj godini, budžet Općine iznosi skoro 35 miliona maraka (34.800 KM). „Naša namjera je bila da to povećanje ostvarenih prihoda osjete i naše najugroženije, ali i najodogovornije kategorije stanovništva, prije svega penzioneri. Na području Novog Grada živi oko 21.000 penzionera i to je, najvjerovatnije, najveći broj penzionera u FBiH, od čega 11.496 penzionera spada u kategoriju najniže penzije. Općinskom vijeću smo predložili da se u rebalansu budžeta osiguraju finansijska sredstva i da se na neki način nagrade jednim novogodišnjim poklonom svi naši penzioneri koji primaju najnižu penziju. Željeli smo da im na ovaj način pomognemo, a i u budućnosti ćemo nastojati da ovu populaciju na neki način pomažemo“, riječi su načelnika Efendića.

Direktor Krnjić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što Općina Novi Grad Sarajevo relizirala jedan ovakav projekat. „Mi ćemo novac koji će nam Općina uplatiti isplatiti penzionerima uz narednu penziju“, rekao je Krnjić.

Kemal Berberović, predsjednik Skupštine Udruženja penzionera Općine Novi Grad zahvalio je ovom prilikom rukovodstvu Općine, na čelu sa načelnikom mr. Efendićem na iskazanoj brizi o najugroženijoj kategoriji stanovništva, odnosno penzionerima.

„Ovo je jedan od rijetkih sretnih dana za penzionersku populaciju stanovništva Novog Grada. Zahvalnost dugujem općinskom načelniku koji nas je prijatno iznanadio, tako da smo jednostavno sretni zbog ovog čina. Ovo je prvi put da smo na ovakav način obradovani“, izjavio je Berberović prisutnim novinarima.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com