Kulinarstvo

Penne u umaku od piletine i brokule

Vrijeme pripreme: 5 minuta

Vrijeme kuhanja: 20 minuta

Za 2 osobe

Sastojci:

  1. 200 g Penne makarona
  2. 1 šolja zamrznute ili svježe brokule
  3. 2 veća pileća fileta
  4. vrhnje za kuhanje 200 g
  5. 2 male kašike soli
  6. 1 mala kašika bibera
  7. 1 mala kašika Mediteranske mješavine začina
  8. 1 mala kašika senfa (po želji u marinadi za piletinu)
  9. 1 mala kašika Vegete
  10. 1 mala kašika začina piletinu
  11. 1 kocka maslaca
  12. 1 kašika ulja
  13. ribani sir za posipanje po želji

ZA POČETAK:

Stavite 1 Litru vode da proključa. Filete piletine posušite i uzduž izrežite na trakice. Svaku trakicu piletine potom izrežite na manje kockice. Izrezanu piletinu pomiješajte sa začinom za piletinu, 1 žlicom soli i 1 žlicom senfa.

PRIPREMA:

  1. Korak

U proključalu vodu dodajte prstohvat soli i makarone pa kuhajte onoliko koliko je naznačeno na poleđini pakiranja. Možete odmah namjestiti odbrojavanje na predviđeno vrijeme pripreme i lagano početi pripremati umak.

  1. Korak

U tavu stavite 1 žlicu ulja i kocku maslaca. Kada se maslac istopi ravnomjerno ga rasporedite po tavi pa potom ubacite piletinu. Piletinu pržite uz povremeno miješanje sve dok ne dobije zlatnu boju. Kada je piletina zarumenila umiješajte brokulu i promiješajte. Dodajte ostale začine, ponovno pomiješajte pa ulijte vrhnje za kuhanje. Kuhajte 5 minuta.

  1. Korak

Makarone procijedite i dodajte u umak pa potom dobro pomiješajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Poslužite uz salatu po želji i za intenzivniji okus pospite parmezanom.

Dobar tek!

akos.ba

Povezani članci