U FokusuVijesti iz zemlje

Organizacioni odbor: Obilježavanje 26. godišnjice genocida u Srebrenici uz posebne epidemiološke mjere

Ni ove godine neće biti organizovanog prevoza u Potočare na dan komemoracije, dženaze i ukopa identifikovanih žrtava genocida, objavili iz Organizacionog odbora obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici

Obilježavanje 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija“ Srebrenica iz jula 1995. godine uvjetovano je i ove godine pandemijom koronavirusa i mjerama koje su na snazi s ciljem prevencije širenja pandemije, objavili su iz Organizacionog odbora, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ističu da pripreme za obilježavanje godišnjice genocida teku prema planu i sve će biti spremno za komemoraciju i dženazu 11. jula.

“Prilikom obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici brojni zvaničnici iz cijelog svijeta su tokom komemoracije uputili svoje video poruke. Komemoracija žrtvama genocida u okviru obilježavanja 26. godišnjice će, i pored bolje epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini, biti realizirana na bazi prošlogodišnjeg obilježavanja, što znači da će strani zvaničnici, ukoliko ne mogu lično prisustvovati obilježavanju, i ove godine moći uputiti video poruke“, navode iz Organizacionog odbora.

Dodaje se da Organizacioni odbor za obilježavanje 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a“ Srebrenica očekuje u periodu do 1. jula ove godine prispjeće odgovora na pozivna pisma upućena diplomatsko-konzularnim predstavništvima i međunarodnim organizacijama u BiH i nakon toga će sačiniti detaljan program komemoracije.

“Organizacioni odbor za obilježavanje 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima ‘Sigurne zone UN-a’ Srebrenica u pripremi svih aktivnosti u okviru obilježavanja pristupa odgovorno s ciljem zaštite zdravlja osoba koje će biti prisutne na komemoraciji i dženazi 11. jula. Sve aktivnosti i sadržaji u okviru obilježavanja godišnjice genocida, posebno ‘Marš mira’, kao i biciklistički i motomaratoni, bit će održani u skladu s epidemiološkim mjerama i uputama koje u tom trenutku budu izdale nadležne institucije“, istakli su iz Organizacionog odbora.

Također, obavještavaju javnost i građane da ni ove godine neće biti organizovanog prevoza u Potočare na dan komemoracije, dženaze i ukopa identifikovanih žrtava genocida.

“Obaveza nam je da 11. jula ove godine iz Srebrenice, kao i prethodnih godina, pošaljemo poruku dostojanstvenog obilježavanja godišnjice genocida jer to žrtve zaslužuju“, zaključuju iz Organizacionog odbora.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button