Orasi – znate li koliko su zdravi?
Orasi ne samo da su ukusni, već su i veoma zdravi. Nažalost, kod mnogo ljudi konzumacija oraha je ograničena zbog toga što je ovo orašasto voće kalorično i bogato masoćama. No, riječ je o zdravim nezasićenim masnim kiselinama; linolnom, oleinskom i alfa linolenskom, a bogati su i vitaminima i mineralima koji nam pomažu da ostanemo zdravi. Lista nutrijenata koje orasi sadrže je dugačka, sadrže: kalij, magnezij, fosfor, željezo, kalcij, cink, vitamine B9, B6, E, A…
Ovo orašasto voć jer nudi mnogostruk pozitivan učinak na naše tijelo:
- Opskrbljuje nas omega masnim kiselinama: Iako orasi sadrže i omega-6 kiseline, jedna porcija (jedna šaka) pruža vam oko 91 posto dnevne potrebe omega-3 esencijalnih masnih kiselina. Ovo je važno jer tijelo ne može samo proizvesti ove važne masne kiseline. Omega-3 štite srce, potiču kognitivne funkcije i imaju antiflamatorno djelovanje.
- Podstiču imunitet: jer sadrže elagičnu kiselinu, orasi su izvrsni za podizanje imuniteta. Funkcija elagične kiseline je mnogostruka. Kod ljudi je poznato antimutageno i antikancerogeno djelovanje elagične kiseline.
- Snižavaju holesterol: zbog visokog udjela monozasićenih masnoća, orasi pomažu sniziti holesterol i kao rezultat toga pomažu smanjiti rizik oboljenja od kardiovaskularnih bolesti.
- Pomažu lakše i bolje zaspati: orasi sadrže melatonin, hormon koji pomaže uspostavljanju uravnoteženih navika spavanja i mentalnoj mirnoći.
- Čuvaju zdravlje kostiju: istraživanja su pokazala da je viša koncentracija omega-3 kiselina povezana s većom čvrstoćom kostiju. Omega-3 kiseline utiču na građu kostiju potičući metabolizam kalcija i stvaranje kolagena, te time jačaju strukturu kičmene moždine.
- Pomažu regulirati težinu: studije su pokazale da osobe koje jedu orahe barem dva puta sedmično imaju manje šanse udebljati se od onih koji to gotovo nikada ne čine.
Kako uživati u orasima?
Orasi možda jesu kalorični, ali i mala porcija puno znači za zdravlje (preporučuje se jedna šaka barem tri puta sedmično, a najviše jednom dnevno). Nikad nemojte jesti orahe koji imaju gorak okus, to znači da je oksidacija već počela s mogućim štetnim djelovanjem.
Pokušajte ih jesti:
- sa zobenom kašom: u zdjelicu zobene kaše dodajte četvrtinu šoljice oraha, malo voća i malo cimeta. Ovo je pravi „power“ doručak za početak dana.
- u salati: pomiješajte svježi špinat, rukolu, dodajte narezana pečena pileća prsa, crveni luk, nemasni feta sir, 1/8 šoljice oraha, ocat i maslinovo ulje. Salatu možete napaviti i od piletine sa žara, nemasnog jogurta, 1/4 šoljice narene jabuke i 1/8 šoljice narezanih oraha. Začinite solju i biberom.
- kao međuobrok: kombinujte jednu jabuku sa četvrtinom šoljice oraha.
- kao desert: Ispecite pitu od jabuka s orasima ili napravite palačinke s orasima.