Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > U kojoj dobi podučavati djecu kur'anskom pismu

U kojoj dobi podučavati djecu kur'anskom pismu

Stručnjaci ističu da je period od 3 do 6 godine najbolji i najljepši period za početak učenja kur'anskog pisma.

To je vrijeme kada je sposobnost govora još uvijek u razvoju, djeca su tada mnogo radoznala, brzo uče i usvajaju. A što je najvažnije, tada im je jako izražena sposobnost učenja vizuelnom metodom, što omogućava da veoma lako i brzo nauče arapsko pismo.

Podučavanje Kur'anu je jedna od tema kojoj se pristupa sa velikom pažnjom. Učiti Kur'an, čitati, postupati po njemu i prenositi ga na dolazeće generacije ustvari je jedan od najljepših pokazatelja nečije pripadnosti islamu. Iz tih razloga Poslanik a.s., podstiče nas da učimo Kur'an.

U jednom hadisu kaže: „Učite Kur'an! Jer Kur'an će na Sudnjem danu doći kao zagovornik za one koji su ga učili.“ (Muslim)

U drugom hadisu kaže: „Najbolji od vas je onaj ko uči Kur'an i koji druge njemu podučava.“ (Buharija)

Uistinu, jedan od temeljnih razloga zbog kojeg mladi ne uče Kur'an je to što ih roditelji nisu na vrijeme tome podučili, niti su uložili bilo kakav napor na tom planu. Najbolji način da djeca potroše slobodne vrijeme jeste upravo da se okrenu učenju Kur'ana. Ako ih ne možemo sami podučiti, možemo ih upisati na kurseve gdje će to naučiti.

Poslanik, a.s., je ovako rekao za one koji se okupljaju radi učenja Kur'ana: „Na one koji se okupe u jednoj od Allahovih kuća (džamija) radi čitanja Allahove Knjige, spušta se milost, njih natkriljuju meleci i Allah se s njima hvali“ (Muslim)

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top