Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Poslanik, a.s., je podsticao imućne ashabe da pomažu siromahe

Poslanik, a.s., je podsticao imućne ashabe da pomažu siromahe

poslanik

 Kaže Džerir b. Abdullah radijallahu anhu,prenosilac ovog hadisa: “Primijetio sam kako se Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem ,kao naljutio, pocrvenio je, zatim je naredio Bilalu da prouči ezan, da sakupi ljude u džamiji. Nakon što je klanjao namaz, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, se okrenuo, otpočeo svoj govor poznatim ajetima iz Kur’ana-i-Kerima s kojima se najčešće otpočinje hutba, a zatim je podsticao  na udjeljivanje, da se donese i da se udijeli toj pristigloj grupi siromaha iz plemena Mudar. Dolazili su ashabi i udjeljivali, neko je donosio i hranu, neko odjeću toliko da su se skupile dvije velike  gomile odjeće i hrane ispred Allahovog Poslanika sallallahu alejhi ve sellem.”

 Kaže Džerir, radijallahu anh: “Bilo je ljudi koji su donosili pola datule.” Kaže prenosilac dalje: “Primijetio sam da se lice Allahovog Poslanika sallallahu alejhi ve sellem ozarilo od radosti.”

Spominje se u hadisu Ebu Se’ida el-Hudrija, radijallahu anh, da je sjedio Allahov Poslanik ,sallallahu alejhi ve sellem, u džamiji, kada je ušao jedan čovjek, oskudno odjeven. Vidjevši ga u takvom stanju, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio je prisutnim ashabima što su sjedili oko njega da donesu nešto hrane i odjeće. Pozvao ih je malo glasnijim tonom da udjeljuju, pa je taj čovjek shvatio da treba i on da udijeli, te je i on skinuo jedan dio svoje odjeće. Skinuo je gornji dio svoje odjeće, na što mu je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ne ti, to je poziv za druge, ti vrati svoju odjeću!”   

Izvor: ”Ovo je Muhammed, Allahov poslanik s.a.v.s.”

Autor: Hajrudin T. Ahmetović

Za Akos.ba izdvojila i priredila: Amela Hodo   

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top