>
Poslanik, a.s., je podsticao imućne ashabe da pomažu siromahe Poslanik, a.s., je podsticao imućne ashabe da pomažu siromahe
 Kaže Džerir b. Abdullah radijallahu anhu,prenosilac ovog hadisa: “Primijetio sam kako se Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem ,kao naljutio, pocrvenio je, zatim je... Poslanik, a.s., je podsticao imućne ashabe da pomažu siromahe

 Kaže Džerir b. Abdullah radijallahu anhu,prenosilac ovog hadisa: “Primijetio sam kako se Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem ,kao naljutio, pocrvenio je, zatim je naredio Bilalu da prouči ezan, da sakupi ljude u džamiji. Nakon što je klanjao namaz, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, se okrenuo, otpočeo svoj govor poznatim ajetima iz Kur'ana-i-Kerima s kojima se najčešće otpočinje hutba, a zatim je podsticao  na udjeljivanje, da se donese i da se udijeli toj pristigloj grupi siromaha iz plemena Mudar. Dolazili su ashabi i udjeljivali, neko je donosio i hranu, neko odjeću toliko da su se skupile dvije velike  gomile odjeće i hrane ispred Allahovog Poslanika sallallahu alejhi ve sellem.”

 Kaže Džerir, radijallahu anh: “Bilo je ljudi koji su donosili pola datule.” Kaže prenosilac dalje: “Primijetio sam da se lice Allahovog Poslanika sallallahu alejhi ve sellem ozarilo od radosti.”

Spominje se u hadisu Ebu Se'ida el-Hudrija, radijallahu anh, da je sjedio Allahov Poslanik ,sallallahu alejhi ve sellem, u džamiji, kada je ušao jedan čovjek, oskudno odjeven. Vidjevši ga u takvom stanju, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio je prisutnim ashabima što su sjedili oko njega da donesu nešto hrane i odjeće. Pozvao ih je malo glasnijim tonom da udjeljuju, pa je taj čovjek shvatio da treba i on da udijeli, te je i on skinuo jedan dio svoje odjeće. Skinuo je gornji dio svoje odjeće, na što mu je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ne ti, to je poziv za druge, ti vrati svoju odjeću!”   

Izvor: ”Ovo je Muhammed, Allahov poslanik s.a.v.s.”

Autor: Hajrudin T. Ahmetović

Za Akos.ba izdvojila i priredila: Amela Hodo   

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.