Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Palestina je učiteljica života

Palestina je učiteljica života

Palestina je najmoćnija zemlja svijeta. Palestina je jača i od Istoka koji je izdao i Zapada koji je napada i ruši. U Palestini ima jedan Univerzitet koji uči ljude kako da budu Najjači, kako da budu Hrabri i Strpljivi. Na tom Univerzitetu  nema učitelja, nema infrastrukture, tamo se Znanje dobija na Srce, i Um. Oni su ummijjuni, ali sa nadnaravnim ljudskim osobinama i Znanjem koje ne može da dostigne i shvati čovjek sa Istoka-izdajica i čovjek sa Zapada. Palestina krvari već 67. god. Na tu činjenicu kao da smo se već odavno navikli.

Palestina ima sudbinu Musa a. s. Ona je neuništiva. Kao što faraon imade priliku, moć, vojsku, žrtvu Musa a. s. na dvoru i želju da ga ubije ali to ne možede učini. Palestina ima sudbinu i Ibrahimovu, a. s. koji bi u vatri a nije izgorio. Palestina ima sudbinu i Isaovu, a. s. Njega je izdao  prijatelj da bi ga ponizio a Isa, a. s. bi uzdignut. Tako je i sa Palestinom. Ona je neuništiva. Ona jedna u čeljustima svih, prkosi jednima i drugima Snagom istom onom koja je data Musa, a. s. Hrabrošću Ibrahimovom, a. s. i Dostojanstvom Isaovim, a. s. Nepravda-zulum je oružje za masovno uništenje onih koji su je proizveli. Zato je nepravda-zulum pojela kroz historiju svoje izumitelje i tako će biti sa svim zulumćarima do Sudnjega dana.

Nestalo je  i Osmansko carstvo. Kraj tog uspješnog vladanja je obilježila nepravda koja se  pojavila u Carstvu. Ne znamo kakvu je dovu učio šejh Ilhamija dok je hodio putem smrti iz Žepča do Travnika. Ali znamo da poslije njegovog nepravednog ubistva u Carstvu Bosanskom više ništa nije bilo isto. A on nije bio jedini koji je na takav način izgubio život.  Znao je i Sejjid Kutb učiti dove. Ne možemo tvrditi koje je on dove učio dok je proveo  više od deset godina života u Egipatskom zatvoru i ne znamo koju je dovu učio onih dana kada je bio ubijen. Znamo da ga je ubila  vlast Naserova, a ona je ista kao i Mubarakova, a Mubarakova je ista kao El-Sisijeva a sve one su iste kao Asadova i mnoge druge.

Mnogo je faktora i razloga zašto je pala Jugoslavija. Nepravda je jedan od najvećih razloga. Zulum je činjen čestitim i pravednim ljudima na svakom mogućem mjestu. Pogubljeni su mnogi čestiti ljudi. Oni su mazlumi. Oni su učili dove, a dove mazluma su kabul. Ne znamo koju je dovu učio Mustafa Busuladžić dok je bio nepravedno ubijen. Sigurni smo da je Mehmed-ef. Handžić znao učiti dove, ali ne znamo šta je učio dok su njega ubili. Znao je i Alija Izetbegović dove. Njegovu dovu možemo pretpostaviti. On je molio Allaha, dž. š. da porazi Svog i njegovog neprijatelja.

Ne znamo koje su dove Palestinaca. Ako je njihova dova da Allah, dž. š. bude protiv onih koji su saveznici njihovih neprijatelja, onda je to dovoljan razlog da padne cijeli Istok prije nego padne Palestina. To je onda uzrok propasti Arapskog svijeta.

Očito je da su sve ove hidžre u Arapskom svijetu bile potrebne. Prilike su bile uzrele. Zulum-nepravda su već dugo trajali. Ove nepravedne vlasti i nisu mogle otići drugačije. Svjetlo i nije moglo zasjati kroz zidove nepravde, nečistoće režima koji su vladali Arapskim svijetom dok ti zidovi nisu porušeni. Zapad je sagradio te režime poslije kolonijalizma i on ih je i srušio.

Sa uma se ne smije izgubiti činjenica  da je Allah, dž. š. Vladar nebesa i zemlje i svega između toga. On je Tvorac i Vladar svega. Ništa se ne može desiti bez Njegovog znanja. Ništa ne može izmaći kontroli. On neda da se poremeti ravnoteža između Nebesa i Zemlje.

Stoga, braćo muslimani ne plašimo se za islam. Ne plašimo se za Istok. Tamo je plodna zemlja. Tamo su rođeni svi Božiji poslanici i najveći umovi čovječanstva. Na Istoku je nastao Dunjalučki život. Tamo su svi izvori duhovnosti i učenosti.  Danas ja na Istoku sve porušeno samo je Ideja ostala. Sada će se, ako Bog da, na Ideji graditi društvo i države. Gradit će to i Istok i Zapad. Jer je spas uvijek bio na Istoku. Ako Istoka ne bude neće biti ni Dunjaluka. Dunjaluk će okončati sa POBJEDONOSNIM ISTOKOM.

Arapsko buđenje tek predstoji. Kao što su došli u vrijeme kolonijalizatora Arapskog svijeta Afgani, Muhammed Abduhu, Hasan el-Benna, Muhammed Ikbal, Sueyyid Kutb, Muhammed Asad  i obnavljali, reformisali islamsku  misao, tako će, ako Bog da, doći i sada novi obnovitelji vjere koji će uspraviti islamsku misao u Arapskom svijetu. Ne očekujmo Sudnji dan prepuštajući se zloslutnjama, već očekujmo nove velike umove koji će na patnji svoga naroda izgraditi pravednije društvo, koje će se iz generacije u generaciju obnavljati.

Očekujemo, da će  razumni ljudi, koji nose u prsima svjetlost islama uticati na svijest svojih sunarodnjaka i graditi nova društva i države u Tunisu, Libiju, Egipatu, Iraku, Afganistanu, Siriju.   Svi oni koji pune danas kolektivne centre po Zapadnim zemljama će se za nekoliko godina, ako Bog da, vratiti u svoje zemlje sa svježim idejama rukovođenja državom i većom željom slijeđenja svoje vjere. Očekujemo dan kada će Arapi izaći iz malog džihada-oružjem i ući u veliki džihad borbu protiv svojih slabosti, pomažući sebi prvim farzom-znanjem i predanim radom slijedeći stope svojih predaka koji su pisali zlatnim slovima  historiju čovječanstva. Uspjeh Zapada se temelji na detaljnim izučavanjem misli i djela velikih Arapskih umova u nauci, arhitekturi, uprvi, stoga nije grijeh preuzeti od Zapada rezultate slijeđenja muslimanskih umova. Potrajat će taj oporavak, međutim, ne zaboravimo da je Arapski svijet nebrojeno puta bogatiji sa resursima od Zapada, tako će uz Božiju pomoć, i pomoć novih ljudi izgraditi novi POBJEDONOSNI  ISTOK.

Tada će i Palestina biti slobodna. Palestinska nesreća je rezultat Arapske slabosti a Arapska slabost je rezultat moći Palestinskog neprijatelja. Palestina je savjest Ummeta. Njena nesreća daje  svu potrebnu energiju da se Arapski svijet probudi iz svoga sna za kojeg kaže Predsjednik Alija Izetbegović da traje već dva stoljeća.

 Sanel-ef. Hodžić  

Objavljeno u Preporod, od 1. 2. 2016. god. str. 49.

Tekst na engleskom jeziku:  Palestine is the Teacher of Life

dzematdonjaobodnica.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top