Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Općina Stari Grad jedina u BiH video-nadzorom pokrila sve osnovne i srednje škole

Općina Stari Grad jedina u BiH video-nadzorom pokrila sve osnovne i srednje škole

Godina na izmaku bila je izuzetno uspješna za Općinu Stari Grad Sarajevo gdje je tokom 12 mjeseci 2016. realizovan niz projekata, poručilo je danas rukovodstvo Općine na prezentaciji svojih godišnjih aktivnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, kojeg je prošle sedmice Nezavisna agencija za izbor najmenadžera BiH, Jugoistočne i Srednje Evrope izabrala za načelnika decenije u BiH, istakao je kako je 2016. bila izuzetno uspješna za Stari Grad, ali i da je bilo teških trenutaka.

Prema njegovim riječima, rukovodstvo općine u 2016., posebno tokom predizbornog perioda, bilo je “na meti nedobronamjernih medija”.

“Ova godina bila je izuzetno uspješna, ali i teška ako se uzme u obzir da je bila izborna godina i da su se čudne stvari dešavale. Moram to reći i kada ste vi mediji u pitanju, ali to je iza mene, ožiljci su ostali od nekih medija, nažalost, ali idemo dalje. Zahvaljujem se onim medijima koji su bili korektni u izvještavanju. Prethodnih osam godina uradilo se jako puno, skoro 60 miliona investicija. Bilo je donacija, hedija, tako da ćemo u narednom periodu nastaviti s radovima. Četiri do pet investicija planiramo za 2017. godinu”, istakao je Hadžibajrić.

Da je Općina Stari Grad u BiH prva je i jedina općina u BiH koja je sve škole na području svoje nadležnosti stavila pod video-nadzor, rekao je savjetnik načelnika Nermin Pećanac.

“Treba reći kako to i nije bila naša nadležnost, ali smo to uradili. Povećat ćemo sigurnost, pokrit ćemo video-nadzorom sve ulaze i izlaze u Općini, cijena nam nije važna, a detalje ćemo iznijeti ubrzo. Treba reći da imamo trenutno i najopremljeniju civilnu zaštitu, oko milion KM nas je koštalo opremanje, ali svo ljudstvo i materijalna sredstva su obezbijeđena. Sav ovaj trud verfikovali su građani Starog Grada, u ovom smislu ćemo nastaviti i u 2017.”, rekao je Pećanac.

Pored ostalih projekata realizovanih ove godine Hadžibajrić je istakao izgradnju nove savremene sportske sale Osnovne škole “Mula Mustafa Bašekija” koja je isfinansirana stopostotno iz budžeta Općine, stambenu zgradu na Baruthani čime je u potpunosti riješen problem interno rasljenih mještana na području Općine, sanaciju brojnih klizišta, izgradnju kanalizacione mreže, riješen status objekta bivše zgrade Feroelektra i druge projekte.

Jedan od najzapaženijih projekata Općine Stari Grad u javnosti, kako je rekao Hadžibajrić, jeste postavljanje potopnih i fiksnih stubića u okviru projekta kontrole saobraćajnog pristupa Baščaršiji.

“Moram reći da se s ovim kasnilo jer niko nije htio da preuzme odgovornost za to, niko se time nije htio pozabaviti. Mi smo ovo završili, ali to je nešto što je općina preuzela na sebe, a nije trebala ni dan danas, jer to nije naša obaveza”, istakao je Hadžibajrić.

U opremanje kompletne civilne zaštite u Starom Gradu, kako je rekao Hadžibajrić, u 2016. uloženo je više od miliona KM.

Ove godine Općine ja dodijelila i veliki broj stipendija.

“U 2008. godini kada sam došao na mjesto načelnika stipendije su iznosile 78.000 KM, mi sada u ovoj godini imamo 260.000 KM za stipendije, povećali smo stipendije boračkim i šehidskim populacijama, i za nadarene učenike. Nikada nismo imali nijednu primjedbu građana na to. Također, mi smo prvi uveli pomoć porodiljama i prva smo Općina koja je povećala tu pomoć. Uz to, dali smo 50.000 KM pomoći Zemaljskom muzeju BiH da se ne bi zatvorio”, poručio je Hadžibajrić.

Da će Općina nastaviti s pozitivnim trendom rada i u 2017. godini rekao je predsjedavajući Općinskog vijeća Općine Stari Grad Jusuf Pušina.

“Podržite nas u onome što ćemo raditi u narednom mandatnom periodu, nadam se da ćemo u tome uspjeti i da će građani Starog Grada biti zadovoljni. Imamo namjeru da ovo općinsko vijeće bude najbolje u BiH, sve projekte koje ćemo realizovati bit će na zadovoljstvo svih građana. Obećavam da ćemo biti najbolji”, poručio je Pušina.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top