Brak i porodica

Fizijatri savjetuju: Izvagajte školski ruksak

Školske torbe ne bi smjele da imaju više od 10 do 15 odsto tjelesne težine djeteta, što se u većini slučajeva ne poštuje jer mališani na svojim leđima vuku više od petine vlastite težine, što za posljedicu ima to da čak dvije trećine školske djece ima neko odstupanje u držanju tijela, upozoravaju stručnjaci.

Izvagajte ruksak

Oni savjetuju roditelje da prije nego što djete pošalju u školu stave pun ruksak na kućnu vagu i izmjere ga. Posebno treba obratiti pažnju na prvačiće, koji u projseku imaju oko 20 kilograma, i po ovoj računici, ne bi smjeli da na leđima nose teže od tri kilograma.

Fizijatar dr Predrag Filipović kaže da način nošenja torbe znatno utiče na držanje kičme i da pred početak školske godine roditelji treba da se informišu.

Pravila pakovanja

Djeca imaju skoliozu, kičmu iskrivljenu u stranu, ili višestruku skoliozu, sa više krivina. Kičma može da bude iskrivljena i unazad, to je kifoza, ili unapred – lordoza, odnosno pogurenost. Pokazalo se da je skolioza tri do četiri puta zastupljenija kod djevojčica, odnosno u istom procentu kifoza kod dječaka. Zato bi valjalo da roditelji obrate pažnju prilikom izbora školske torbe. Ona treba da bude od čvrstog materijala, bez oštrih ivica, sa čvrstim dnom koje se ne ugiba pod opterećenjem i sa obloženim leđnim delom. Torba treba da se nosi na oba ramena, da naramenice budu široke, čvrste, a mekane, te da su knjige i sveske složene pravilno: od većih i težih bliže leđima, do manjih i lakših na kraju – savetuje dr Filipović.

Deformiteti i poremećaji kičme počinju u najmlađim danima, a kasnije u životu mogu da dovedu do ozbiljnog oboljenja kičmenog stuba, išijalgije, poremećaja vratne i lumbalne kičme, kao i degenerativnih bolesti.

Što dalje od brze hrane

Praksa je pokazala da se ručak školaraca najčešće svede na kupovinu suhe i nezdrave hrane u pekarama ili fast food-u. Pedijatar dr Temira Lozanić kaže da slatkiše, gazirane i slatke napitke, brzu hranu treba izbjegavati jer donose višak kalorija, transmasti, soli, a siromašni su vitaminima, mineralima i dijetnim vlaknima.

Hrana koju djeca uzimaju svakog dana trebalo bi da bude raznovrsna i da sadrži različite hranljive sastojke, jer nijedna ne može sama da snabdjeva organizam ugljenim hidratima, belančevinama, masnoćama, vlaknima, vitaminima, mineralima… Pored vode, potrebno je svakodnevno unositi namirnice iz pet glavnih grupa: žitarice i proizvodi od žitarica, meso, jaja, mlijeko, mliječni proizvodi, raznovrsno voće i povrće i kvalitetne masnoće – kaže dr Lozanić i dodaje da hrana koja se unosi tokom dana treba da bude pravilno raspoređena u tri obroka i jednu do dvije užine.

ČINJENICE

Ekran zamjenio igru

– djeca savremenog doba sjede i po 12 sati

– slobodno vrijeme više provode pred ekranima televizora, računara, telefona nego u prirodi

– umjesto jednog sata, što je preporučeno, djeca ispred ekrana provode i do pet sati

– za zdrav fizički razvoj školarci treba da budu aktivni najmanje sat vremena dnevno

– naročito se preporučuju plivanje i vožnja bicikla

 

 

 

Brojke

15 odsto težine djeteta smije biti teška školska torba

20 kilograma u prosjeku imaju prvačići

66 odsto đaka ima deformitet kičme

Izvor: Kurir.rs/Silvija Slamnig

Povezani članci

Back to top button