Islamske teme

Kako će spoznati Stvoritelja onaj ko nije spoznao svoje srce

Znaj da je Uzvišeni Allah u tvojim prsima stvorio dom, a to je srce. U svakom srcu Uzvišeni Allah je stvorio arš, iznad koga se uzdiže istinska spoznaja Gospodara. Kao što se Uzvišeni Allah uzdiže iznad Svoga Arša, tako se u srcu svakog vjernika uzdiže spoznaja, ljubav i monoteizam. Takvo srce zastrto je Allahovim zadovoljstvo, sa njegove desne i lijeve strane su obzorja Allahovih naredbi i propisa. U njegovim prostranstvima je bašta Allahove milosti i ljubavi, čežnje za susret s Njim, na koju On izliva kišu njegovih riječi, uz čiju pomoć raste raznovrsno mirisno bilje i plodne sadnice pokornosti, slavljenja, veličanja i uzdizanja Uzvišenog Gospodara. U sredini te bašte nalazi se drvo spoznaje koje daje svoje plodove u svakom vremenu s dozvolom tvoga Gospodara. Ti plodovi su ljubav, pokajanje, skrušenost, radost i zadovoljstvo u Allahovoj blizini. Ovo drvo napaja se konstantnim razmišljanjem o Allahovom govoru, njegovim shvatanjem i djelovanjem po Njegovim naredbama. U tom domu nalazi se svjetiljka, ispunjena svjetlošću spoznaje i vjerovanja, koja je od blagoslovljenog drveta maslinovog, niti istočnog niti zapadnog, njeno ulje skoro da svijetli pa makar ga vatra još i dotakla nije.

Okolo tog doma nalazi se zid, koji štiti baštu od ulaska lopova i štetočina, a na njegovim vratima su meleki, čuvari, koji ga štite i danju i noću. Vlasnik tog doma i bašte upoznat je sa njihovim stanovnikom i njegova glavna briga treba biti obnova i čuvanje tog doma, kako bi njegov stanovnik bio zadovoljan. Kada se dogodi i najmanja pukotina u tom domu, njegov vlasnik žuri da ga popravi i obnovi, bojeći se da ga ne napusti njegov stanovnik.

Subhanallah, kakva je samo razlika između ove kuće, ovoga doma i doma koji je razrušen, razoren, nastanjen insektima, ispunjen otpadom i ruševinama. Kada prolaziš pored takvog doma vidiš ga razrušenim, bez čuvara i zaštitnika, on jedino služi prolaznicima za obavljanje fizioloških potreba, ispunjen tamom, ružnog mirisa. U ovaj dom svraća samo onaj kome odgovara takav ambijent, društvo insekata, crva i gmizavaca. U njegovim odajama obitava šejtan, a takav dom zastrt je neznanjem. Njegovim zrakom lebde strasti, s njegove desne i lijeve strane su prohtjevi. U njegovom dvorištu prostire se njiva poniženja i niskosti, ispunjena dunjalukom, željom za dunjalukom i skromnošću prema Ahiretu. Takva njiva napaja se vodom strasti, neznanja, širka i novotarija, a iz njenog tla izniče različito trnje i korovi, čiji plodovi su grijesi i neposlušnosti. Takvo drveće daje i druge plodove grijeha, nemorala, alkohola i nepokornosti. U sredini te njive nalazi se drvo neznanja. Ono daje svoje plodove neznanja, zablude, grijeha i strasti u svakom trenutku. Njeni su plodovi, također, i zabrinutost, brige, tuga i potištenost. Ali, svojom igrom i zabavom odvraća čovjeka od spoznaje pravog stanja. I kada se čovjek probudi iz te opijenosti, spozna sve svoje probleme, tugu, bol i tjeskoban život. Ovo drvo napaja se strastima, dugom nadom i obmanom. Ovakva kuća ostavljena je bez zaštite, bez zapreke koja će spriječiti lopove i životinje da tumaraju njome.

Onaj koji spozna vrijednost doma u svome srcu, ko spozna vrijednost onoga ko je u tom domu nastanjen, ko spozna vrijednost njegovih riznica, bogatstva i namještaja, taj je iskoristi svoj život na pravi način. Ko se na to ne obazire, i ko to zapostavi, taj je uništio svoju sreću, a od Allaha je svaki uspjeh.

Autor: Ibn Kajjim el-Dževzijje

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button