Vijesti iz zemlje

Okrugli sto u Tuzli: 15. maj 1992. uvrstiti u školske udžbenike

U situaciji kada su Ujedinjene nacije stavile embargo na uvoz oružja, a građani širom BiH razoružani, ovaj je grad uspio očuvati svoje oružje Za odbranu Tuzlanskog kantona i sjevero-istočnog dijela Bosne i Hercegovine vrlo važan datum je 15. maj 1992. godine, kada su legitimne policijske snage odbranile Tuzlu od napada vojski Republike Srpske, Srbije i Crne Gore. Tim povodom danas se u Tuzli održao okrugli sto, na kojem su učešće uzeli direktni akteri odbrane grada iz 1992. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

„Ovaj je datum od posebnog značaja i interesa za grad Tuzlu, za Tuzlanski kanton, ali i Bosnu i Hercegovinu. Tuzla je specifikum i iako je rat najgore stanje, Tuzla je ostala u skladu sa pravim civilizacijskim vrijednostima. To se prije svega odnosi na vladavinu zakona i multietničnost, po kojoj je Tuzla na daleko poznata. U situaciji kada su Ujedinjene nacije stavile embargo na uvoz oružja, a građani širom BiH razoružani, ovaj je grad uspio očuvati svoje oružje, kojim su zatim naoružane Teritorijalne odbrane Tuzle, Lukavca i Srebrenika“, izjavio je Meša Bajrić, bivši načelnik stanice Javne bezbjednosti Tuzla.

Selim Bešlagić, ratni načelnik Tuzle, rekao je da su se svi članovi zajednice organizirali kako bi pružili otpor napadačima.

„Nismo se mi 4. aprila organizirali kako bismo nekog napali, nego kako bismo bili u pripravnosti ako neorganizirano izvlačenje materijalno-tehničkih sredstava krene po zlu, što se, na kraju pokazalo kao ispravno. Da bi moglo biti problema, pretpostavili smo čim je delegacija koju sam poslao na pregovore u kasarnu, uhapšena“, rekao je Bešlagić.

Ovaj datum obilježava se godinama unazad u organizaciji Grada Tuzle. Novi korak je, ističe Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, da se 15. maj 1992. uvrsti u nastavni plan i program u školama u Tuzlanskom kantonu.

„Ko ometa uvođenje historijskih događaja u udžbenike? Program donosi Vlada Tuzlanskog kantona, a vrlo je bitno da generacije koje su rođene poslije agresije, znaju šta se desilo i kako je grad napala paravojska pod komandom ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića, sa dijelom strane vojne sile, što je bivša Jugoslovenska narodna armija bila, jer od 27. aprila legalna je bila samo na teritoriji Srbije i Crne Gore. Policija je odbranila Tuzlu, ali zbog jake propagande iz Beograda i dijelom iz bh. entiteta Republike Srpske, treba se govoriti o ovom datumu kako bi se širila istina, koju je oslobađajućom presudom Iliji Jurišiću potvrdio i Apelacioni sud u Beogradu“, rekao je Imamović.

Inače, prilikom izlaska vojne kolone iz grada sa vojnim naoružanjem, u naselju Brčanska Malta vojnici su pucali, a policajci su dobili naređenje da na vatru odgovore vatrom. Došlo je do sukoba u kojem je bilo stradalih sa obje strane. Ranjenim vojnicima ukazana je adekvatna medicinska pomoć.

Za „Brčansku Maltu“ nakon skoro devetogodišnjeg sudskog procesa, Apelacioni sud u Beogradu ove je godine oslobodio Iliju Jurišića, bivšeg tuzlanskog policajca, zbog nedostatka dokaza da je naredio napad na vojnu kolonu.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button