Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Oduševili publiku: Nastup mektebske djece iz Ključa na manifestaciji „Ramazan u Bosni“

Oduševili publiku: Nastup mektebske djece iz Ključa na manifestaciji „Ramazan u Bosni“

Piše: Nedim Botić

Trećeg dana manifestacije „Ramazan u Bosni“ mnogobrojna publika je imala priliku da uživa u posebnom scenskom programu u izvođenju 47 polaznika mektebske nastave iz svih džemata Medžlisa IZ Ključ. Njihov nastup nazvan “Mubarek Ramazan” je sastavljen od više dijelova koji na veoma poučan i dojmljiv način prezentuju najvažnije elemente ramazanskog ugođaja i ljepota, počev od ustajanja na sehur, klanjanja sabah-namaza, te učenja mukabele. Program je uključivao i spominjanje fadileta i koristi ramazana kroz ajete i hadise Božijeg Poslanika, a.s., kao i tradicionalni doček iftara za sofrom, gdje se povede priča o značaju posta, iftaru, običajima i ramazanu. Nastup je bio popraćen izvođenjem ilahijama o ramazanu, dok su na kraju proučeni ašere i dova.

Sarajevska publika nije krila oduševljenje s viđenim te su djeci čitavo vrijeme davali podršku, nagradivši ih velikim salvama aplauza tokom i nakon završetka priredbe. Topla dobrodošlica i divna podrška su ostavili traga na male goste iz Ključa koji nisu krili svoju sreću, pa i suze radosnice zbog doživljenog.

Za uspjeh djece iz Ključa zasigurno su najzaslužniji vrijedni imami s područja Medžlisa IZ-a Ključ, na čelu s požrtvovanim profesorom Erminom-ef. Vučkićem. U samoj pripremi programa su učestvovali svi imami s područja Medžlisa Ključ, dok je nastup polaznika mektebske pouke u Sarajevu predvodio  Amel-ef. Kalabić, zajedno s imamima Atif-ef. Vučkićem, Mirsad-ef. Hamedovićem, Mensur-ef. Štulanovićem i Amel-ef. Spahićem.

„Manifestacija ‘Ramazan u Bosni’ je nadmašila sva naša očekivanja, zaista je organizirana na visokom nivou i na najljepši način prezentuje univerzalne vrijednosti našem narodu i svim posjetiocima. Ovom prilikom bismo se željeli zahvaliti organizatorima ove manifestacije, Rijasetu IZ-a u BiH-a te njihovim prijateljima iz nevladinog sektora koji su nas na najljepši način ugostili i dočekali. Veliku zahvalnost dugujemo mr. Nusretu-ef. Abdibegoviću koji nam je uputio poziv za učešće na ovoj manifestaciji, te banjalučkom muftiji dr. Osmanu Kozliću i glavnom imamu MIZ Ključ Erminu-ef. Vučkiću koji su najzaslužniji za naš današnji nastup i na čiju pomoć u radu uvijek možemo računati“, izjavio je Amel-ef. Kalabić.

Mektebski polaznici i imami iz Ključa su poziv za učešće u manifestaciji dobili od strane mr. Nusret-ef. Abdibegovića, direktora Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ-a u BiH-a, koji je bio gost tradicinalne manifestacije „Dan mekteba“ u Ključu i izrazio želju da sarajevska publika vide scenski nastup djece iz Ključa.

„Manifestacija „Dan mekteba“ Ključ se posljednjih petnaest godina održava 15. aprila  u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Ključ. Ove godine su polaznici mektebske nastave sa svojim muallimima na jedan novi način prezentovali stečena znanja u mektebu svojim roditeljima, džematlijama i svim građanima. Tema ovogodišnje manifestacije bila je “Mubarek Ramazan”, radi se o istom programu koji smo večeras vidjeli na manifestaciji ‘Ramazan u Bosni’. Djeca su se predstavila moderiranjem programa, učenjem ilahija i scenskim nastupom. Pored mnogih gostiju i zvanica, našao se je i direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret-ef. Abdibegović koji je bio jako sretan uspjehom svih džemata sa područja Medžlisa IZ-e Ključ. Obećao je pozvati polaznike mektebske pouke svih džemata  s područja Medžlisa IZ-e Ključ da isti program koji je izveden bude predstavljen i pred publikom u Sarajevu gdje se po prvi put ove godine organizira manifestacija ‘Ramazan u Bosni.‘ Mi smo se odazvali tom pozivu, a putovanje smo iskoristili za upoznavanje s historijskim i kulturnim znamenitostima naše zemlje, uključujući posjet šehidskom mezarju u Travniku“, istakao je Amel-ef. Kalabić.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top