Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Posjeta Sarajevu: Omladina iz Zvornika na manifestaciji „Ramazan u Bosni“

Posjeta Sarajevu: Omladina iz Zvornika na manifestaciji „Ramazan u Bosni“

Piše: Nedim Botić

Trećeg dana manifestacije ‘Ramazan u Bosni’ organizatori su imali priliku da ugoste omladinu i imame iz Zvornika. Pedesetak mladića i djevojaka, predvođenih s imamima Senadom i Mirsadom Mumićem, su bili počasne zvanice manifestacije, te su uživali u bogatom iftaru i druženju, te osjetili ljepote ramazanske atmosfere u gradu Sarajevu. Na ovaj način organizatori su željeli da iskažu solidarnost i podršku Bošnjacima povratnicima u manji entitet i ojačaju naše međusobne veze.

„Naša želja je da pokažemo našim povratnicima da nisu sami i da ih nismo zaboravili. Poručujemo im da ih volimo, da ih nosimo u našim srcima i dovimo za njih. Njihov dolazak ovdje nam svima mnogo znači. Hvala im na dolasku, nadam se da će se osjetiti kao kod vlastite kuće, kod nas imaju bujruma u svako doba i drago nam je što smo imali priliku da im ukažemo dobrodošlicu“, istakao je dr. Adem Zalihić, član organizacionog tima manifestacije.

„Nemamo riječi za doček, sve je na visokom nivou, dočekani smo na najljepši način. Zahvaljujemo se organizatorima, Rijasetu IZ-a te nevladinim organizacijama, na pozivu, na divnom dočeku i druženju koje su nam priredili. Omladina je takođe oduševljena i prezadovoljna s svim što smo ovdje imali priliku vidjeti i doživjeti, sve pohvale našim domaćinima,“ističe Senad-ef. Mumić.

Život povratnika nije uvijek lagan i muče ih raznorazni problemi, od ekonomskih do ugrožavanja osnovnih ljudskih prava. Ipak, imami kao predvodnici povratka smatraju da Bošnjaci nemaju drugog izbora, osim da se nameću svojim radom, trudom i zajedništvom. U slozi i međusobnoj ljubavi leži naša snaga i mogućnost boljeg života.

„Zvornik je općina u koju su se vratili mnogi Bošnjaci, u kojoj nastavljamo naš život i nadamo se boljoj budućnosti. To je naša rodna gruda koju volimo, koju trebamo čuvati i prenijeti budućim generacijama. Ekonomska situacija nije baš najbolja, ali ne treba gubiti nadu i posustati, već se boriti da svima nama bude bolje. Samo zajedničkim snagama možemo uspjeti“, ističe Senad-ef.

Senad-ef. Mumić je imam u džematu Zaseok, a njegov rođeni brat blizanac Mirsad je efendija u džematu Međeđa MIZ Zvornik. Oba džemata su povratnička, džamije su obnovljene 1999. i 2006. godine, a vjerske aktivnosti se redovno obavljaju. U jedan glas ističu da je omladina najveće bogatstvo tog povratničkog mjesta te u njima vide iskru nade za opstanak islama i Bošnjaka na tom dijelu naše države.

Posebna briga se posvećuje očuvanju vjere i tradicije Bošnjaka, te sjećanju na heroje proteklog rata. Desetoga maja svake godine se obilježava dan kada je narod džemata Zaseok predvođen narodnim herojem Senadom-Mehdinom Hodžićem pružio snažan otpor agresorima,. Tom prilikom se posjećuje mjesto njegove pogibije, i održi se historijski čas. Nakon toga se u džamiji prouči tevhid šehidima, a onda se posjećuju šehidska mezarja.  Ovoj manifestaciji prisustvuje veliki broj građana i imama iz drugih džemata.

„Najviše nas raduje veliki broj omladine koji žive u Zvorniku. S ponosom kažemo da oni čine i veliki dio naših džematlija, redovno dolaze i vole džamiju, organizujemo zajednička druženja, iftare i sijela. Mladi vode računa o svojoj vjeri i tradiciji, a mi kao imami u povratničkim mjestima nastojimo da ih na tom putu usmjeravamo. Organizujemo prigodna predavanja, ekskurzije, kurseve kur’anskog pisma. Posvećeni smo radu s mladima, jer u tome vidimo našu budućnost. Omladina je naša snaga i veliki potencijal kojem mi moramo pružiti podršku i priliku da uspiju u životu.“

„Ramazan u Zvorniku je posebna priča, tada smo posebno bliski jedni drugima. Organizujemo mukabele, druženja, teravih i noćne namaze, zajedničke iftare. Posebno svečano je bilo u 27. noći kada je naša omladina pripremila i poseban program. Ramazan povezuje naše ljude i budi u nama nadu u bolje sutra“, naglašava Senad-ef. Mumić.

 Akos.ba

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top