Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Odobreni nastavni planovi: Bosanski i albanski jezik postaju izborni predmeti u turskim školama

Odobreni nastavni planovi: Bosanski i albanski jezik postaju izborni predmeti u turskim školama

 Nadležni Odbor pri Ministarstvu obrazovanja Republike Turske odobrio je izrađene nastavne programe za bosanski i albanski jezik koji su uvršteni u nastavni plan osnovnih škola u Turskoj za narednu školsku godinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Protokol o bosanskom jeziku kao izbornom predmetu u turskim školama između Federacije BiH i Turske potpisan je 2015. godine. Bosanski jezik u turskim školama od školske 2017./2018. godine izučavat će učenici od petog do osmog razreda kao izborni predmet.

Slična situacija je i sa albanskim jezikom koji se našao u nastavnom planu turskih osnovnih škola.

Usvajanjem nastavnih planova pokrenut je proces pisanja udžbenika, koje kao i nastavne planove priprema tim sa Univerziteta u Trakiji (TU), a u saradnji sa obrazovnim institucijama i ekspertima iz BiH i Albanije.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović učenicima osnovne škole “Mehmet Akif Inan“ u Istabulu je prošlog mjeseca održala čas bosanskog jezika, a u posjeti Turskoj je tim povodom boravila i šira resorna delegacija FBiH.

Od ranije je i turski jezik uvršten u osnovne škole u više kantona Federacije BiH.

I ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović je nedavno boravio u posjeti Turskoj. On je tom prilikom u Ankari sa turskim ministrom obrazovanja Ismetom Yilmazom potpisao protokol o saradnji u oblasti obrazovanja između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top