Kolumne i intervjuiVijesti iz zemlje

Ambasador Haldun Koc: Povećavati obim trgovinske razmjene

 Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc izjavio je kako će uskoro u BiH biti otvorene škole Fondacije Maarif, dok ustanove povezane s terorističkom organizacijom FETO sve više slabe.

Ambasador Koc je posjetio ured Anadolu Agency (AA) u Sarajevu gdje je prisustvovao i uredničkom kolegiju AA.

„Aktivnosti Fondacije Maarif u smjeru otvaranja škole u Bosni i Hercegovini su pri kraju. Ostalo je još nekoliko proceduralnih koraka na višim instancama ali se očekuje skoro potpuno okončanje svih aktivnosti tako da možemo očekivati i početak nastave u školskoj 2017-2018. godini. Mogu reći da će učenici u BiH uskoro u školske klupe u školama Fondacije Maarif u kvalitetnom i sigurnom okruženju“, rekao je Koc, podsjetivši da ta fondacija djeluje na globalnom nivou uz podršku Ministarstva obrazovanja Republike Turske.

Obrazovne ustanove povezane s terorističkom organizacijom Fettulahci (FETO) koje djeluju u BiH, kako je rekao ambasador Koc, u kontinuitetu slabe i imaju sve manje učenika.

„Roditelji se žale na tamošnji kvalitet obrazovanja i imamo informacije da su roditelji čak i na polugodištu odlučivali upisati djecu u druge škole“, rekao je Koc i podsjetio da diplome obrazovnih ustanova povezanih s FETO-om nisu priznate u Turskoj i njenim institucijama.

Ambasador Koc je pozvao bosanskohercegovačke roditelje da svoju djecu ispišu iz škola povezanih s FETO-om i upišu u škole Fondacije Maarif s početkom njihovog rada. Diplome FETO obrazovnih ustanova nisu priznate, kako je kazao Koc, i samim tim te ustanove nemaju budućnost.

Ambasador Koc je istakao kako su institucije BiH upoznate s FETO strukturama, odnosno poznaju strukture koje stoje iza ustanova povezanih s terorističkom organizacijom odgovornom za pokušaj državnog udara 15. jula prošle godine u Turskoj. Koc je dodao i da institucije BiH prekidaju odnose s ustanovama povezanim s FETO-om jer su bh. zvaničnici osviješteni u vezi sa svim činjenicama.

Govoreći o Fondaciji Maarif ambasador Koc je rekao da će ta fondacija uz podršku države Turske omogućiti obrazovanje na svim nivoima, od predškolskih ustanova preko osnovnih škola, potom srednjoškolskog obrazovanja, osim univerziteta. Podsjetio je i kako u BiH, što se tiče visokog obrazovanja, postoji Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS). Turski ambasador je ponovio da Fondacija Maarif djeluje globalno.

Prema riječima ambasadora Koca, Turska je iz noći 15. jula izvukla pouku, stoga je shvatila potrebu osnivanja fondacije priznate i podržane od turske države.

„Zato roditelji mogu s punim povjerenjem upisati svoju djecu u škole Maarif fondacije. Odlučni smo omogućiti sigurno okruženje u svakom smislu, tako da omogućimo kvalitetno obrazovanje učenicima a sigurnost i povjerenje roditeljima“, rekao je Koc dodajući da je je među ciljevima i učenje turskog jezika u BiH te bosanskog jezika u Turskoj, kako bi buduće generacije poznavajući oba jezika predstavljale most između dviju prijateljskih država.

Govoreći o zahtjevu Turske za izručenje jednog člana terorističke organizacije FETO iz BiH, ambasador Koc je rekao kako svi osumnjičeni ili optuženi trebaju biti predati pravodudnim institucijama i kako je to proces koji je u toku i tiče se saradnje pravosudnih i sigurnosnih organa.

Govoreći o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije i mogućnosti da to pitanje bude razmatrano na sjednici Vijeća za implementaciju mira (PIC) ambasador Koc je rekao kako svaka država uvijek ističe značaj vladavine prava.

„Mi to smatramo pravnim pitanjem i u vezi s njim će odlučiti pravnici u pravnom procesu“, rekao je Koc.

Turski ambasador je podsjetio i da će turski državljani s boravkom u BiH svoje pravo izjašnjavanja na referendumu o ustavnim promjenama moći iskoristiti 8. i 9. aprila od 9.00 do 21.00 sat.

– Povećavati obim trgovinske razmjene 

Ambasador Koc je istakao kako odnosima između Turske i BiH pripada posebno mjesto, obzirom da imaju brojne zajedničke kulturne i historijske tačke, te da postoji vrlo povoljna atmosfera da se ti odnosi i prodube.

„Dobri odnosi između dvije zemlje reflektuju se na sve oblasti. Posjete visokih zvaničnika, naši kontakti na kulturnom, sportskom, obrazovnom, ali i na svakom drugom društvenom planu, su na visokom nivou. Sve te stvari se reflektuju i na građane. Građani Turske i BiH jedni drugima pridaju veliku pažnju. Ono što je jedan od ideala i temeljnih principa turske politike prema ovoj zemjli jeste Bosna i Hercegovina u cjelini, odnosno BiH u zajedništvu, bez bilo kakvog narušavanja suvereniteta i teritorijalnom integriteta ove zemlje”, kazao je Koc, te podvukao:

“Turska BiH vidi kao jednu cjelinu, bez pravljenja bilo kakvih razlika, duboko poštuje njenu multikulturalnu strukturu i karakter, i na taj način su i izgrađeni odnosi između dvije zemljue To je prijateljska zemlja i meni pripada velika čast obnašati dužnost ambasadora Turske u ovoj zemlji”.

Osvrnuvši se na odnose Turske i BiH na ekonomskom planu, Koc je rekao kako je predstojeći period vrlo povoljan za jačanje ekonomskih odnosa, obzirom da su politički odnosi vrlo dobri.

“Ta politička volja se odrazila i na brojke. U 2015. godini imali smo trgovinsku razmjenu od oko 540 miliona dolara, dok je ta cifra u proekloj 2016. godini povećana na 600 miliona dolara. Naš cilj je da razmjena bude još veća, odnoso da koračamo ka cifri od milijardu dolara. Na tome radimo”, poručio je Koc.

Dodao je kako su pregovori oko Sporazuma o slobodnoj trgovini između dvije zemlje privedeni kraju, te kako očekuje da bi on u skorije vrijeme trebao biti obnovljen.

Podsjetio je također i na održavanje trilateralnih mehanizama između Turske i zemalja regije, odnosno i na posljednji sastanak tog tipa održan u Istanbulu, kojemu su prisustvovali ministri Turske, Srbije i BiH. Prema njegovim riječima, trilaterale su vrlo bitne za jačanje ekonomske saradnje.

“Ono što je povezano sa ekonomijom su investicije. Turska ima velike i uspješne investicije u gradovima poput Tuzle, Zenice i Goražda. Ono što je naš cilj jeste da broj tih investicija bude još veći. Osim toga, tu su i bh. kompanije koje imaju kontakte sa Turskom. Želimo da i njih bude što veći broj. Na terenu imamo naše brojne ogranizacije koje kroz svoje akitvnosti djeluju na tom planu. Tu je Ziraat banka sa svojih 30 filijala, koja djeluje na prostoru cijele zemlje i kroz svoje kredite podržava razvoj. TIKA ima značajne projekte kojima se povećava broj radnih mjesta. Također, tu je i avikompanija Turkish Airlines putem čijih letova se ostvaruju kontakti poduzetnika dvije zemlje”, rekao je Koc.

– Autoput između Sarajeva i Beograda 

Obzirom da je Turska najavila podršku izgradnji autoputa koji bi trebao povezati Beograd i Sarajevo, Koc je upitan kakav je stav Turske u vezi s pitanjem rute kojom bi taj autoput trebao proći, a u vezi s čim su u posljednjem periodu vođene rasprave.

“Ono što Turska očekuje jeste da BiH i Srbija odluče i iznesu zajednički stav o tome kuda bi autoput trebao proći. Koliko smo do sada mogli primijetiti, postoje različiti stavovi. U tom smislu, mogu kazati da Turska ovdje svakako ne predstavlja stranu koja bi birala rutu za autoput, već da radi na onoj ruti oko koje će se usaglasiti dvije strane”, poručio je Koc.

U vezi sa tvrdnjama pojedinih medija da bi turska kompanija Turk Telekom u narednom periodu mogla kupiti dionice bh. kompanije BH Telekom, kazao je:

“I ukoliko postoje pregovori o tome, mi trenutno nemamo takve informacije. Ako dođe do toga, to je svakako bitno. To su bitni i konkretni koraci u smislu saradnje na polju ekonomije i trgovine. No, mi nemamo te informacije. Ja kao ambasador u BiH mogu reći da koliko god bude novih investicija ja ću toliko biti sretan. Cilj koji sam sebi zadao tokom svog mandata jeste napraviti korake koji će ojačati ekonomske i trgovinske odnose”.

Koc je dodao kako Bosna i Hercegovina i zemlje regije imaju poseban položaj, te kako je stabilnost ovih zemalja vrlo važna.

“Koliko nam je važna stabilnost Turske, isto tako je i stabilnost i integritet Bosne i Hercegovine bitan sa aspekta Balkana, ali i Turske. Glavni oslonac tome je ekonomija. Ako u nekoj zemlji imamo visok ekonomski razvoj, to ujedno predstavlja lakše prevazilaženje političkih kriza. Zbog toga mi kroz naše aktivnosti najviše i govorimo o povećanju investicija”, dodao je Koc.

– Infrastruktura ključ razvoja turizma 

Ambasador je naglasio kako je u Bosni i Hercegovini važno riješiti pitanje putne infrastrukture, što će značajno doprinijeti i padu nezaposlenosti, jačanju ekonomije, ali isto tako i smanjenju političkih tenzija.

“Želim se dotaknuti turizma. Bosna i Hercegovina je zemlja sa velikim potencijalnom za razvoj turizma. Svjedoci smo da veliki broj turskih turista posjećuje ovu zemlju. No, njihove posjete se uglavnom svode na Sarajevo i Mostar. Ova zemlja ima i druga brojna lijepa mjesta. Praktično sva ta mjesta nisu daleko jedna od drugih, ali zbog loših puteva teže je do njih doći. U tom smislu, rješavanje putnih komunikacija uveliko bi doprinijelo i razvoju turizma, ali i drugih oblasti”, rekao je Koc.

Akos.ba

Povezani članci