Vijesti iz zemlje

Očuhu, majci, nani i dedi ukupno 85 godina zatvora za ubistvo dječaka Smaje Ćesira

Nepravomoćnom presudom Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu osudilo je danas članove porodice troipogodišnjeg Smaje Ćesira na 85 godina zatvora, a pošto ih je oglasio krivim za monstruozno zlostavljanje i ubistvo dječaka.

Presudu u Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je pred optuženima, ali i velikim brojem prisutnih izrekao predsjedavajući Vijeća Jasenko Ružić. Tešku tišinu u sudnici prekidali su samo bolni jecaji koji se jednostavno nisu mogli kontrolisati.

Sudija Ružić je kazao da su osumnjičeni krivi za zlostavljanje mališana i ubistvo na naročito podmukao način.

“Sud cijeni da su optuženi počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret”. kazao je sudija Ružić.

Ena Lipa, majka djeteta oglašena je krivom za ubistvo vlastitog sina te je, iako je bila smanjeno uračunljiva u datom trenutku, i njoj izrečena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina.

Ena je kriva i za krivično djelo nasilja u porodici za što je dobila pet godina
zatvora, te za nanošenje lakših tjelesnih povreda za što je dobila jednu godinu zatvora. Na kraju je majci Smaje Ćesira izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 40 godina.

Emir i Munira Lipa, djed i nana preminulog mališana, istom presudom su za nasilje u porodici i nanošenje lakših tjelesnih povreda kažnjeni sa po 2, odnosno jednom godinom zatvora. Vjeće je oboma izreklo jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine i šest mjeseci.

Podsjećamo, troipogodišnjak je ubijen 25. februara ove godine, kada su očuh i majka pojačali muziku u sobi, a potom šakama te kaišem s metalnom kopčom udarali dječaka po svim dijelovima tijela.

“Rukama su mu pritiskali tijelo i glavu o pod. Očuh je šakama udarao dijete u prsa, od čega bi dijete glavom i tijelom udaralo u podlogu zida ili poda. Kada je Smajo počeo povraćati od udaraca i izvršio veliku nuždu, majka ga je nastavila udarati kaišem u predjelu glave, a očuh šakama u prsa. Dječak je trpio fizičke i psihičke bolove velikog intenziteta te je izgubio svijest. Majka je donijela vode, a očuh mu je kašikom otvorio usta kako bi sipali vodu i doveli ga svijesti”, kazao je sudija Ružić tokom izricanja presude.

No, udarci koje su mu majka i očuh tog dana zadali kod dječaka su prouzrokovali krvarenje u mozgu, a potom i otok koji je pritisnuo važne centre u mozgu, što je dovelo do gušenja, odnosno smrti djeteta.

Mališan je bio žrtva dugotrajnog zlostavljanja, a obdukcijom njegovog tijela pronađeni su tragovi 30 lakših i više težih povreda.

klix.ba

 

Povezani članci

Back to top button