Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Obnovljena Narodna kuhinja Stari Grad: Turska vojna misija donirala kompletan inventar

Obnovljena Narodna kuhinja Stari Grad: Turska vojna misija donirala kompletan inventar

Šeta je zahvalila što je njen san, kako je kazala, da ima modernu kuhinju ostvaren

 U prostorijama Narodne kuhinje Stari Grad u istoimenoj sarajevskoj općini danas je upriličena svečanost povodom obnove prostorija i inventara te narodne kuhinje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Turska vojna misija u Bosni i Hercegovini, kao predstavnik Republike Turske, donirala je sredstva za obnovu cjelokupnog inventara u Narodnoj kuhinji Stari Grad, a upraviteljica narodne kuhinje Zilha Šeta je podsjetila kako s predstavnicima Turske vojne misije sarađuje već godinama te kako je obnovom inventara ispunjen i njen dugogodišnji san.

“Već četiri godine skupa radimo, tako da sam upoznala mnogo komadanata koji služe i čine da bi našem narodu bilo bolje. Oni su primijetili da kuhinju treba obnoviti. Kada su došli za Ramazanski bajram, donijeli su i poklon pakete. Donirali su kompletnu opremu što ide za jednu kuhinju. Novi kazani, nove peći, novi frižideri, novo suđe, ali nije to ništa u odnosu na ljudskost koju su pokazali. Ti ljudi su danima dolazili i pitali šta trebamo, sarađivali su sa dobavljačem”, kazala je Zilha Šeta.

Dodala je i kako je danas kuhinji uručena i mašina za pranje posuđa, prva nakon 23 godine. Narodnu kuhinju, kako je napomenula, svakodnevno posjeti oko 1.025 korisnika.

Šeta je zahvalila što je njen san, kako je kazala, da ima modernu kuhinju ostvaren.

Turska vojna misija u BiH je s narodnom kuhinjom sarađivala u realizaciji više humanitarnim projekata koje su zajednički realizovali.

“Otkako smo 1993. godine, kao Turska vojna misija došli u Bosnu i Hercegovinu realizovali smo na stotine projekata. Težište naših projekata je zdravstvo i obrazovanje. Mi smo za vrijeme svoje posjete tokom Ramazanskog bajrama primijetili da javna kuhinja Stari Grad treba obnovu. Više od 20 kućanskih aparata je zamijenjeno. Na taj način će ova ustanova svojim korisnicima usluge pružati mnogo brže i efikasnije”, kazao je  predsjednik Turske vojne misije u Bosni i Hercegovini brigadir Savas Celepoglu.

Svečanosti je prisustvovao i načelnik općine Stari Grad, Ibrahim Hadžibajrić.

Turska vojna misija je također u maju donirala opremu bolnici u Travniku, odnosno njenom Pedijatrijskom odjelu u vrijednosti od 62.000 KM. Turska vojna misija u BiH je i u julu ove godine imala veći projekat, koji je bio donacija sredstava za rekonstrukciju dijela objekta centra “Vladimir Nazor”. 

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top