Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Nova era tursko-ruskih odnosa: ‘Precizno vaganje situacije’

Nova era tursko-ruskih odnosa: ‘Precizno vaganje situacije’

Nedavna posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Ankari krunisana je ekonomskim partnerstvom [EPA]

Pragmatizam je neutralizirao negativne posljedice političkih nesuglasica između dvije države, no pitanje je da li je to dovoljno za strateške ekonomske odnose.
 

Piše: Amer Rashid

Rusko-turski pragmatizam uspješno je neutralizirao negativne posljedice političkih nesuglasica između ove dvije države, u korist međusobne saradnje u energetskom sektoru, no pitanje je da li je dovoljna privremena neutralizacija za izgradnju razvijenih ekonomskih odnosa od strateškog značaja.

Nedavna posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Ankari krunisana je ekonomskim partnerstvom koji će od Turske – kako je to opisao direktor Gazproma Aleksej MilLer – napraviti “slavinu” za izvoz ruskog plina u države južne i centralne Evrope, nakon zaustavljanja projekta izgradnje Južnog toka za transport plina, poslije odbijanja Bugarske da produži cijevi preko svoje teritorije, ali i zbog ekonomskih sankcija koje je Rusiji nametnula Evropska unija.

Rusija planira ubrzati isključivanje Ukrajine iz transporta ruskog plina kao tranzitne države, što je ekvivalent oko 50 posto ruskog izvoza plina u Evropu. Planirano je da završetak provedbe projekta Južnog toka ostvari jednake rezultate u 2018. godini, što bi se postepeno realiziralo uz pokretanje radova planiranih za 2015. godinu, prije nego je ruski predsjednik izjavio da zaustavlja ovaj projekat.

Rusija je iz novog sporazuma o partnerstvu izvukla dvostruku korist, pa je tako – u jednu ruku – smanjila finansijske gubitke koje je pretrpjela nakon što je obustavljen projekat Južni tok i u mogućnosti je da iskoristi realizirane etape za transport plina preko Turske, umjesto Bugarske.

Kretanje Rusije u smjeru ekonomskog partnerstva s Turskom (u sektoru plina) neće proći bez političkih problema. 

S druge strane, najavljuje jak udarac svojim oponentima u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu, koje će lišiti naknade za tranzit plina, kao i preferencijalnih cijena neophodnih za njenu lošu ekonomiju te spriječiti njihovu kontrolu prilikom izvoza ruskog plina.

‘Precizno vaganje situacije’

To može ohrabriti Rusiju da u budućnosti provodi strožiju politiku kažnjavanja Kijeva, povezano s razvojem situacije u istočnim regijama Ukrajine, gdje većina stanovnika ima rusko porijeklo, koje svjedoči pobuni širokih razmjera protiv centralne vlasti.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top