Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Istaknuti Bošnjaci > Nizom manifestacija sutra u Sarajevu počinje balkanska turneja posvećena Nasuhu Matrakčiju

Nizom manifestacija sutra u Sarajevu počinje balkanska turneja posvećena Nasuhu Matrakčiju

Izložba “Matrakčijevi gradovi“ prethodno je u organizaciji Turskog kulturnog centra “Ataturk održana” u galeriji istanbulske palate Dolmabahce, a nakon BIH, izložbe, paneli i predstave će biti održani i u još nekoliko zemalja regije

 – Turski kulturni centar “Ataturk” organizira niz manifestacija pod nazivom “Matrakčijevi gradovi“ u okviru kojih će u nekoliko zemalja regije  biti promoviran lik i djelo Nasuha Matrakčija, jednog od najuticajnijih osmanskih umjetnika, historičara, matematičara, vojnog stratega, kartografa, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Kulturnog centra “Ataturk” je saopćeno da će prve izložbe i panel diskusije posvećene liku i djelu Matrakčija biti održane u periodu od 8. do 10. aprila u Bošnjačkom institutu u Sarajevu i Narodnom pozorištu u Mostaru.

Pomenutim događajima će prisustvovati i predsjednik Kulturnog centra “Ataturk” Turan Karatas, njegov zamjenik Saban Abak, predsjednik Turskog kulturnog centra “Yunus Emre” Hayati Develi, a među više od deset učenika iz Turske i BiH će biti i Nurhan Atassoy i Seyit Ali Kahraman.

Izložba “Matrakčijevi gradovi“ prethodno je održana u galeriji istanbulske palate Dolmabahce, a nakon BIH, izložbe, paneli, dokumentarni filmovi i predstave će biti održani i u još nekoliko zemalja regije.

Matrakčija je rođen u XVI stoljeću, u Visokom, u BiH, a školovao se i radio na dvorima nekoliko osmanskih sultana u zlatno doba tog carstva.

Slovi za jednog od najglasnijih hroničara tog perioda, a iza sebe je ostavio veoma važna djela i u oblasti matematike, vojnih strategija, književnosti, kartografije, umjetnosti i kaligrafije. Prošle godine je obilježena 450. godišnjica od njegove smrti, a tim povodom je i UNESCO prošlu godinu proglasio godinom Nasuha Matrakčija. 

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top