Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Istaknuti Bošnjaci > Beograd: Otvorena izložba “Matrakči Nasuh: Genije 16. stoljeća”

Beograd: Otvorena izložba “Matrakči Nasuh: Genije 16. stoljeća”

Otvarajući izložbu, direktorica Etnografskog muzeja Mirjana Menković je rekla da se ova izložba održava u okviru Dana evropske kulturne baštine te dodala da je velika čast za ovaj muzej da po prvi put iz Turske dolazi jedna ovakva izložba, sa ovako značajnom temom

 U Etnografskom muzeju u Beogradu večeras je otvorena izložba “Matrakči Nasuh: Genije 16. stoljeća”, organizovana povodom obilježavanje 450 godina od smrti velikog osmanskog učenjaka i umjetnika, Nasuha Matrakčija.

Jednomjesečnu izložbu organiziraju Istanbulsko udruženje interkulturalnog umjetničkog dijaloga (IKASD) i UNESCO, uz podršku Ambasade Turske u Beogradu i Etnografskog muzeja.

Otvarajući izložbu, direktorica Etnografskog muzeja Mirjana Menković je rekla da se ova izložba održava u okviru Dana evropske kulturne baštine te dodala da je velika čast za ovaj muzej da po prvi put iz Turske dolazi jedna ovakva izložba, sa ovako značajnom temom.

“Etnografski muzej u Beogardu, kao ustanova kulture od nacionalnog značaja, pridružuje se ovoj velikoj svetskoj turneji kulturnog nasleđa koje ne pripada samo Republici Turskoj, već svima nama”, rekla je Menovićeva, izrazivši nadu da će se na isti način, sa istim željama i namjerama, kultura Srbije promovisati u Turskoj i svijetu.

Amabasdor Turske u Beogradu Mehmet Kemal Bozay je naglasio da se ova izložba održava pod pokroviteljstvom predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i podvukao da ovakve manifestacije doprinose zbližavanju Turske i Srbije.

“Naša dva društva se bolje upoznaju preko ovakvih aktivnosti. Vjerujem da je ovo dobar početak”, poručio je Bozay.

Predstavnik Istanbulskog udruženje interkulturalnog umjetničkog dijaloga (IKASD) Beste Gursu je kazala da je Beograd drugo mjesto gdje se izlaže projekat “Matrakči Nasuh: Genije 16. stoljeća”, inače podržano od najviših turskih državnih institicija.

Gursu je za Anadolu Agency (AA) pojasnila da se nakon Sarajeva, gdje je u maju ove godine održana prva izložba, ovaj projekat prati pohode Sultana Sulejmana Veličanstvenog i da je upravo iz razloga što Matrakči Nasuh potiče sa ovih prostora promocija njegovog djela održava i u Beogradu.

“U Srbiji i Beogradu smo jer je sultan Sulejman bio na ovim prostorima. Cilj nam je da na međunarodnoj platformi na ispravan način prezentujemo našu historiju, umjetnost, umjetnike. Željeli smo našu historiju i važne historijske ličnosti predstaviti na najbolji način i podsjetiti na njih”, navela je Gursu.

 Pored Predsjedništva i Ministarstva vanjskih poslova Turske, na projektu su učestovali i partneri poput Ministarstva kulture i turizma Republike Turske, Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), Turskog kulturnog centra “Yunus Emre”, kao i mnogi drugi. Globalni medijski pokrovitelj izložbe je Anadolu Agency (AA).

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top