Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Jajce: Mektepski polaznici džemata Lendići misle na svoje vršnjake iz Sirije

Jajce: Mektepski polaznici džemata Lendići misle na svoje vršnjake iz Sirije

 Septembar…  Početak školske godine, ali početak i mektepske godine

Prvi mektepski časovi nisu potrošeni na međusobno upoznavanje i upoznavanje gradiva koje je namjenjeno za tu godinu, već na upoznavanje trenutnog stanja u svijetu, stanja muslimana i najviše na trenutno stanje sirijske djece. Cilj je bio na najjednostavniji način približiti sliku stanja u kojem se nalaze njihovi vršnjaci koji skupa sa svojim roditeljima pokušavaju preživjeti tako što bježe na sigurnija mjesta oviseći jedino o Allahu, dž.š., a zatim i o našim mehkim srcima i našom dobrotom.

Razgovarajući o humanosti, dobročinstvu, darivanju i pomaganju polaznici mektepske pouke u džematu Lendići, MIZ Jajce, skupa sa svojim muallimom Belmin ef. Agić, a potaknuti raznim vidovima pomoći  o kojima čujemo putem medija, su došli na ideju da sve to primjene u praksi tako što bi pripremili bajramske paketiće za dječicu Sirije, kako bi makar na jedan dan na njihovim licima bilo osmjeha i kako bi shvatili da nisu sami i da negdje u maloj zemlji Bosni postoje djeca koja su svjesna njihovog stanja i koja imaju dovoljno velika srca da od svojih igračaka, odjeće i slatkiša odvoje ponešto i za njih.

Naime, Belmin ef. Agić je dostavio ukupno 62 paketića koji su skupili njegovi vrijedni učenici Asocijaciji žena „Esma Sultanija“ koja djeluje pri MIZ Jajce, a koji će u saradnji sa UG „Hava“ iz D. Vakufa proslijediti iste onima kojima je namjenjeno.

Piše: Sumeja K. A. 

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top