Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > Nikada ne odustajte!

Nikada ne odustajte!

Ovo može biti divan svijet kvalitete, odnosno pravih vrijednosti. Ipak, došlo je takvo vrijeme da jako brzo odustajemo od svega.

Ako nam se stalno ponavljaju iste nevolje, iste greške, bivamo odbijeni, znači da stalno ponavljamo istu lekciju. Koji je razlog kontinuiteta određenih žalosnih stanja? Moramo se zapitati u čemu je problem. Da li učiti iz života i svih životnih situacija koje nam se dogode? Da. To je jedini način da idete naprijed. Vrijeme za kvalitetna stanja. Vrijeme u kojem ćete pokazati otpornost i korenspondirati sa svojim općim duhovnim statusom, uprkos smislu i zahtjevima duha vremena.

Razne situacije nas tjeraju da ostanemo ili odustanemo. Primjer toga jeste da se sjetimo promjene posla, kada nas je napustio dobar prijatelj, kada smo došli u fazu razvoda, kada smo dobili otkaz na poslu i sl. Sve su to situacije koje nas tjeraju da razmislimo o nama samima, da iz svake situacije izvučemo dobru pouku i da na taj isti moment nikako ne gledamo negativnim očima. Uložimo puno energije koja će biti racionalna i etička. U svemu se može pronaći nešto pozitivno. Mi smo ljudski subject koji misli i stvara. Živjeti život u ofanzivi i bijegu? Šta time dobijamo? Depresiju, povlačenje, strahove, fobije i loše socijalne interakcije. Ustati, dići se, bez obzira na sve nadolazeće i prošle situacije. Možete samo jači izaći iz svog začaranog kruga neuspjeha, nikako slabiji. Angažirajte se na tom polju, polju snage i realne osnove. To je jedini način egzistencije.

Dakle, moramo naučiti kako pronaći ili probuditi percepciju kvalitete života. Kada probudite lavinu pozitivnosti, ona više neće imati mjesta za odustajanje. Život će biti mnogo smisleniji, bit ćete mnogo jači, sve naredne stresne situacije ćete dobro proanalizirati i nećete pasti toliko daleko, da vas sam osjećaj gubitka čini nesigurnim i nemoćnim za dalje. Život je igra. Život je jedan instrument na kojem treba znati mirno svirati. Organizacija unutar života je ličnost. Pružite sebi priliku. Napravite tranziciju odnosa. Sa usponima i padovima, život i jeste zanimljiv. Pokušajte shvatiti da svaka situacija ima neki smisao i razlog zašto se baš nametnula. Da vas nečemu nauči.

Izvor: BALANS ŽIVOTA 

Autor: Alma Mahmutović

Za Akos.ba priredio: Admir Borović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top