Liderstvo i menadžmentU Fokusu

Izgradnja lidera: Pravi lider gdje god da se nađe pravi saveznike, a ne dušmane!

Ovaj hadis nam govori o važnosti lidera, o potrebi da se on imenuje i da bude podržan sve do kraja misije (mandata). Izbor lidera u datom slučaju može izgledati jednostavno, ali tu postoje razni kriterijumi po kojima će ovozemaljski putnici vršiti odabir istog.

Pođimo od toga da tri Bošnjaka treba da prođu balkansku moralnu pustinju, znajući da osim pustinjskih lisica (lukavih političkih hoštaplera) koje neće napasti naše putnike ali će se vrlo rado pozabaviti njihovom užinom (imetkom, pravima i moralnim vrijednostima) tako što će dok oni budu spavali pokušati da se privuku i zgrabe tu užinu, mogu sresti i beduine naše sujete, one koji su već jedan čitav ljudski vijek izolovani od svih vrijednosti jednog slobodnog, akademskog  Bošnjaka-građanina koji u trenutnoj pustinji nacionalnog  (ne)jedinstva pokušava da nađe čisti izvor nacionalnog prosperiteta. Isti beduini koji poje svoju stoku u oazama pokušati će lažnim savjetima da odvrate putnike od oaza naših kulturnih i nacionalnih vrijednosti, aludirajući na njihov mali kapacitet ili čak i na nepostojanje.

Naši putnici prije polaska trebaju obratiti pažnju na još par stvari kao što su dužina puta, neizvjesnost pustinjskih vjetrova koji često iznenande, pogotovo u balkanskoj pustinji, dižući oko sebe veliku prašinu nepotrebnih informacija, tu prašinu pokušavaju da predstave u prvom planu kao bitnu i neophodnu (stvaranje lažnih nacionalnih vrijednosti tipa: veličina bošnjačkog patriotizma je direktno proporcionalna sa stepenom mržnje drugih nacija- čitaj Srba, Crnogoraca i Hrvata).

Ova trojica naših Bošnjaka putnika trebaju odabrati jednog vođu, koji će zahvaljujući svojim vještinama uspjeti u što kraćem roku da prevede naše putnike preko pustinje, usput treba zaobići lisice i beduine i na kraju ne pridajući važnost vjetrovima dovesti ih do željenog cilja. Sam dolazak do nacionalnog cilja izgradit će vođu kao lidera i on će na taj način produžiti sebi mandat a ostala dva putnika koja su uspješno završila obuku trebaju biti sljedeći treneri naših putnuka kojih je na Balkanu sve više. Kada izgradimo dovoljan broj ovakvih vodiča shvatit ćemo ne da smo samo lični lideri nego i liderski narod u regionu.

Uzmimo model današnje Turske koja je izgradila lidera, Erdogan nije rezultat jedne generacije Turaka već je to ideja koja je počela sa samim osnivanjem Turske republike. Osnivanjem Turske republike mnoge vrijednosti Turaka su odbačene ili čak proglašene nazadnim kao što su vjerske, neke kulturne (odbacivanje fesa i prihvaćanje šešira), zatim jezičke (promjena alfabeta i izbacivanje arapskih i persijskih riječi). Sve te vrijednosti današnji Turci vraćaju u prvi plan.

Današnji beduinski Bošnjaci sjede na zlatnim ćilimima svoje kulture ali isuviše sujetni da bi to unovčili, ne po sistemu prodaje nego po sistemu ponude. Jaka mreža slobodnih lidera, nacinalnih i vjerskih promotera svih naših vrijednosti, koje su nam predstavljene kao nazadne, može povezati dovoljno oaza u našem raštrikanom bošnjačkom svijetu. To umrežavanje će kasnije rezultirati jednom jakom generaciom naših potomaka, koji će imati ispred sebe mapu svih čistih izvora u našem svijetu, prepoznati njihove vrijednosti i krenuti sa njihovom eksploatacijom u cilju jačanja duha, kulture i vjere Bošnjaka. Gradite sebe kao lidere kako u porodičnim krugovima, tako i u poslovnim i društvenim. Sve naše zajedničke vrijednosti predstavite u njihovoj punoj snazi i sjaju jer je to jedini način da i vaše lične vrijednosti dožive svoj maksimum.

Svaki bošnjački otac treba znati da je odgovoran za uspjeh svog djeteta i tome se mora posvetiti barem onoliko koliko se posvjećuje odgovoran trgovac koji šalje karavanu svojih najboljih ljudi u cilju ostvaranja “trgovačkog sporazuma stoljeća”. Taj otac treba da bude oslonac za prvi korak svog djeteta tako što će ga snadbijeti svim onim vrlinama koje su potrebne za prvi korak a to su upravo one naše zajedničke kulturne i vjerske vrijednosti.

Treba ugraditi ljubav u srce tog putnika, ljubav prema matičnoj luci, uvjeriti ga da je njegov cilj ispunjen samo ako se bude vraćao u tu luku sa bogatim tovarima znanja. Jake porodične vrijednosti kao osnov, čvrsti kulturološki i vjerski štitovi i širina bošnjačkog razuma su idealni i dragocjeni sastojci čije vješto kombinovanje može rezultirati samo izgradnjom jednog slobodnog, obrazovanog i akademskog građanina-lidera koji će biti od koristi svim svojim zajednicama. Pravi lider gdje god da se nađe pravi saveznike a ne dušmane, to je i dužnast svih naših putnika koji se otisnu od matične luke. Već sada trebamo početi sa tabanjem puteva svim našim budućim putnicima.

Za Akos.ba piše: Alija Kujović

Povezani članci

Back to top button