Vijesti iz zemlje

Upućena inicijativa da se porodice sa troje i više djece izuzmu iz tarife povećanja cijene struje

Udruženje porodica sa troje i više djece “Porodice tri plus” uputilo je vlastima u Federaciji BiH inicijativu da se porodice sa troje i više djece izuzmu iz tarife povećanja cijena struje koje je najavljeno u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

“Povodom najave poskupljenja električne energije za domaćinstva i određivanja tarife po broju utrošenih kWh, Udruženje “Porodice tri plus” uputilo je hitnu inicijativu za izuzimanje od uvećanja cijena električne energije za domaćinstva čiji su vlasnici roditelji s troje ili više djece. Naime, smatramo da velike porodice nužno koriste električnu energiju za svoje osnovne životne potrebe, i kao takve zbog velikog broja djece ne mogu ostati u prvoj – zelenoj tarifi do potrošenih 280 kWh, a koja će jedina ostati bez poskupljenja – kako je informisala Elektroprivreda Bosne i Hercegovine. S obzirom na uvećane potrebe i i finansijske izazove a s druge strane na veliki društveni značaj ovih porodica, nadamo se da će roditeljstvo i podizanje velikog broja djece biti prepoznato a ne finansijski kažnjeno od strane nadležnih.” – saopćeno je iz navedenog Udruženja.

Nadati je se da će vlasti imati sluha za višečlane porodice kojima je struja jedna od osnovnih potrepština a u vremenu inflacije i ekonomske krize dodatni udar na život tih porodica im predstavlja veliki problem.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button