Zdravlje

Ne raduju joj se baš svi: Kako izbjeći depresiju zbog odlaska u penziju

Velike životni trenutci poput rođenja djeteta, odlaska u školu i na fakultet, udaja ili pak novi posao u nama mogu izazvati više emocija - uglavnom pozitivne. Međutim, postoje i oni trenuci u kojima se naleti emocija mogu isprepletati s osjećajem tuge i zabrinutosti. Dobar primjer za to je odlazak u penziju.

Brojni su razlozi zbog kojih ne završava baš svatko svoju životnu karijeru sa sigurnim financijskim statusom i prethodno pomno planiranom ušteđevinom. Neki se penzioneri moraju vratiti radnoj snazi – čak i ako imaju smanjeni kapacitet – kako bi „spojili kraj s krajem.” Za one koji se mogu u potpunosti penzionisati, prijelaz u ovu novu životnu fazu može biti težak. Baš kao što roditelji koji ulaze u fazu „praznog gnijezda” mogu doživjeti depresiju, nije neuobičajeno da se novopečeni pojedinci također suoče s ovom realnošću. Važno je imati na umu da je penzionisanje važna prekretnica i prilagodba na nju može potrajati.

Učenje kako se nositi s ovom životnom situacijom i znanje što učiniti ako se osjećate zaglavljeno, može vam pomoći da izvučete najviše iz ove nove faze u svom životu, piše živim.hr.

Sasvim je normalno osjećati depresiju

Prijelaz s predvidljive svakodnevne rutine u onu bez ustaljenog rasporeda, može biti šokantan za čovjeka. Prema meta-analizi iz 2020., otprilike jedna trećina penzionera doživljava neki oblik depresije. Netko može proživljavati depresivne trenutke nekoliko sedmica, a netko može živjeti s ovim stanjem godinama. Stručna pomoć može pomoći u smanjenju tog vremenskog okvira.

Uzroci depresije nakon penzionisanja

Depresija može biti izraženija kod osoba sa smanjenim društvenim statusom. Neki se penzioneri mogu naći u situaciji u kojoj provode značajni dio dana sami, bez voljene osobe ili ostalih dragih osoba. Čin prisilnog penzionisanja također može izazvati tjeskobu te osjećaje ogorčenosti i ljutnje na samog sebe, bivše poslodavce, pa čak i na one koje volite. Drugi uzrok depresije mogu biti bračni problemi. Na primjer, ne komuniciranje i postavljanje očekivanja u vezi može opteretiti odnos.

Spomenuta meta-analiza iz 2020. također je otkrila da loša zdravstvena i financijska neizvjesnost mogu izazvati depresiju . S druge strane, ponovna izgradnja društvenog života i stvaranje jačih veza u braku i zajednici mogu pomoći u smanjenju depresije.

Kako pobijediti osjećaj tjeskobe kod penzionisanja?

Za većinu, primarni uzrok depresije nakon penzionisanja je osjećaj da nemaju svrhu.

Jedan od najboljih načina kako se nositi s novonastalom situacijom je traženje prilika da svom životu vratite svrhu.

To mogu biti sljedeće aktivnosti:

Držite se rasporeda

Kako biste zadržali osjećaj svrhe i reda, pokušajte napraviti raspored kojeg ćete se pridržavati.

Pokušajte se probuditi otprilike u isto vrijeme svaki dan i zapišite aktivnosti koje imate u tekućoj sedmici. Ova radnja vas može razveseliti.

Nemojte se potpuno povući

Ako pripadate skupini ljudi koja osjeća zabrinutost da bi se do pune penzije mogla osjećati bezvoljno, odlučite se za djelomičnu . Polako smanjite svoje radno vrijeme kako biste mogli izgraditi životni stil i identitet koji ne ovise o vašem poslu.

Pronađite nove strasti

Razmislite o isprobavanju novog hobija, poput uključivanja u udruženja penzionera ili volontiranja kako biste dobili osjećaj svrhe.

Probudite u sebi staru strast

Ako vam ideja učenja novog hobija trenutno ne zvuči kao nešto u čemu biste uživali, pokušajte ponovno probuditi stare vještine. Ako ste dobri u primjerice sviranju, tkanju ili kuhanju, mogli biste se okušati u podučavanju drugih. Ovaj će potez biti na obostranu korist.

Povežite se s ljudima

Ako ne živite u blizini voljenih osoba, razmislite o traženju novih veza pridruživanjem grupama za događaje. To može biti primjerice planinarsko društvo. Ako ste u braku, iskoristite ovo vrijeme kao priliku da se ponovno povežete sa svojim supružnikom, shvatite što ih motivira i kako možete provoditi vrijeme zajedno i odvojeno na smislene načine.

Ostanite aktivni

Sjedilački način života može imati ozbiljne reperkusije na vaše zdravlje. Ciljajte postići 30 minuta umjerene vježbe barem pet dana u sedmici.

Razmislite o stručnoj pomoći

Ovaj period života je svakako veliki događaj i ako je potrebno, ne libite se zatražiti pomoć od stručne osobe. Ona vam može pomoći u razvijanju strategije za upravljanjem i poboljšanjem vašeg mentalnog zdravlja.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button