Islamske teme

Ne prekidajmo rodbinske veze i ne ogovarajmo

KIDANJEM RODBINSKIH VEZA USPOSTAVLJA SE VEZA SA DŽEHENNEMOM

Muhammed b. Džubejr b. Mut’im, prenosi od svoga oca, a on od Poslanika, s.a.v.s., da je rekao: U Džennet neće ući onaj ko prekida veze. Ibn ebi Omer prenosi od Sufjana da je rekao: Tj. onaj koji kida rodbinske veze. (Muslim)

 Muhammed b. Džubejr b. Mut’im prenosi kako ga je njegov otac obavijestio, da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “U Džennet neće ući onaj ko kida rodbinske veze.” (Muslim )

Značenje ovog hadisa je: Taj čovjek neće ući u Džennet s prvim skupinama koje u njega uđu i bit će kažnjen zbog kidanja rodbinskih veza, što se ubraja u velike grijehe.

OGOVARANJE, POTVORA I PROLIVANJE KRVI UVODE U VATRU

 Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s., upitao: Znate li ko je bankrot?

Rekli su: Bankrot je, po nama, onaj koji nema niti dirhema, niti bilo kakve robe.

Rekao je: Bankrot u mom ummetu je onaj što će na Sudnji dan doći s namazom, postom, zekatom, ali je uvrijedio ovoga, potvorio onoga, prisvojio imetak toga, prolio krv onoga i udario nekoga. Potom će od njegovih dobrih djela biti dato ovom i onom. Pa kad nestane njegovih dobrih djela, prije nego što vrati ono što je dužan, uzet će se od njegovih loših djela i natovarit će se na njega, a potom će biti bačen u Vatru. (Muslim)

Bankrot ili najveći gubitnik nije onaj koji nema materijalnih sredstava, kako se to najčešće shvata, nego je bankrot onaj ko misli da ima djela, ali je svojim neislamskimi nesavjesnim ponašanjem sve to istopio i izgubio i još se stropoštao u džehennemsku vatru. Pa zar, stvarno, postoji veći gubitnik i fukara!?

Nije samo da je ostao bez ičega, nego je dobio i zastrašujuću i neizdrživu kaznu u dubinama užarene Vatre.

Izvor: Kako se sačuvati Džehennema i njegovih strahota

Autor: Šefik Kurdić

Za Akos.ba priredila: Elmedina R.

Povezani članci

Back to top button