Kulinarstvo

Napravite i vi sebi osvježavajuću proljetnu tortu

/ Pavlova torta /

Sastojci:

  • 4 bjelanca;
  • 200 gr. šećera u prahu (ili kristalni);
  • 1 mala kašika gustina;
  • 1 vanilin šećer;
  • 500 ml. slatkog vrhnja
  • voće (banane, jagode, šumsko voće)
  • šlag krema od vanilije (po želji)

Priprema:

Kora – Bjelanca pjenasto umutite. Kada su skoro umućena, postepeno im dodajite šećer, vanilin šećer i gustin. Pleh obložite papirom za pečenje i kašikom stavljajte dobijenu smjesu. Od ove količine smjese možete praviti 6 malih kora, kao na slici, dok možete praviti dvije, tri velike, ili čak jednu ukoliko želite. Kore sušite u rerni sat vremena na 120°C. Zatim isključite rernu i ostavite kore još sat vremena da odmore u rerni a nakon toga ih izvadite da se skroz ohlade.

Fil: Pjenasto umutite slatko vrhnje, a željeno voće isjeckajte na komadiće. Klasični recept ne sadrži šlag kremu od vanilije, međutim ona daje veoma lijep ukus pa je mi preporučujemo.

Pri redanju torte stavljajte prvo koru, pa nakon toga šlag kremu od vanilije, a zatim slatko vrhnje i isjeckano voće.

Tortu ostavite u frižider do posluživanja.

Prijatno!

Za portal Akos.ba pripremila: Adisa Omerbašić

Povezani članci

Back to top button