Vi ste ovdje
Home > Magazin > Kulinarstvo > Zdravi recept – Riba na povrću

Zdravi recept – Riba na povrću

U našem zdravom sedmičnom receptu ovog petka savjetujemo vam na napravite ribu na povrću.
Riba je višestruko korisna za organizam, sadrži nezasićene masnoće, korisne u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, ali je i bogat izvor mineralnih soli.

Riba sadrži masne kiseline omega 3 koje pozitivno utiču na nivo holesterola u krvi i odlična su prevencija za bolesti srca i krvnih sudova. Osim toga, riblje meso je bogato vitaminima i mineralima. 
Za današnji recept potrebno Vam je:
• 2 cijele ribe po želji
• za marinadu: limun, timjan, maslinovo ulje, so, bijeli luk
• za prilog: puno povrća po želji

Priprema:
• Očišćene ribe zarežite na 2-3 mjesta poprijeko.
• Napravite marinadu i namažite ribe okolo i iznutra.
• Unutar ribe stavite grančice ružmarina i peršuna. Ostavite da stoji oko pola sata u frižideru.
• Povrće i krompir izrežite na krupnije komade, postavite ga u tepsiju. Na to stavite ribe i pecite dok krompir ne bude pečen (probajte ga probosti viljuškom da provjerite).
• Servirajte uz svježu zelenu salatu.

Zapamtite: uvrstite ribu u jelovnik minimum jednom sedmično,ali vodite računa da je pripremite na 
pravi, zdravi način, a to nikako nije riblji file pržen u velikoj količini ulja.
Pravilna ishrana zahtjeva drugačiji način pripreme ribe. Treba odabrati dobru ribu. Birajte ih pažljivo i imajte na umu da su svježe ribe uvijek bolje od onih zamrznutih. Manje ribe su zdravije, jer imaju manje žive. Na primjer, bakalar osigurava jednaku količinu proteina kao i govedina.
Nedavno američko istraživanje je pokazalo da redovno konzumiranje ribe može čak za 50% smanjiti rizik od infarkta. Osim toga, čini se da postoji veza između konzumiranja ribe bogate omega 3 masnim kiselinama i depresije, jer masnoća prisutna u ribi pomaže mozgu da bolje koristi serotonin, hormon koji pozitivno utieče na raspoloženje.

Akos.ba i Dobrekalorije.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top