Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Muhamed-ef. Velić – novi magistar islamskih nauka

Muhamed-ef. Velić – novi magistar islamskih nauka

U četvrtak, 29. juna, ove godine, na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu magistarski rad pod naslovom “Psiho-socijalni aspekti kur'anskog koncepta islaha u odabranim tefsirskim djelima” odbranio je naš saradnik i kolumnista Muhamed-ef. Velić. Rad je od strane komisije u sastavu prof. dr. Džemaludin Latić (predsjednik), prof. dr. Aid Smajić (mentor) i prof. dr. Almir Fatić (komentor) ocijenjen kao izuzetno važna i potrebna tema za današnje vrijeme. Predsjednik komisije dr. Latić je istakao kako je ovo iskorak ka primijenjenom tefsiru, odnosno djelo koje treba da trasira metode i obrasce za primjenu tefsirskih tumačenja u rješavanju akutnih problema iz domena rješavanja konflikata (conflict resolution).

Velić je temu islaha, odnosno rješavanja sukoba u i među ljudima tretirao kroz prizmu kur'anskog teksta (40 ajeta) i šest tefsira, tradicionalne i racionalne provenijencije. Svoje izlaganje je predstavio u ekspozeu nakon čega su uslijedila zanimljiva pitanja članova komisije, ali i prisutnih iz publike. “Kada se u Kur’anu govori o konfliktu na intrapersonalnoj ravni, tj. unutar, u čovjeku, toj čovjekovoj unutarnjoj raspolučenosti, onda su to često ili pretežno primjeri munafika, tj. licemjera, jer unutar njih postoji stalni sukob između prave vjere i krive vjere, tj. pretvaranja. A kada se govori o konfliktu interpersonalne razine, to je onda uglavnom kontekst međubračnih razmirica i svađe bračnih drugova. Zato je važno izmirenje među posvađanim supružnicima, ali to treba da bude u skladu sa dobrom voljom (bez prisile) i minimumom mogućnosti normalnog života. A na intergrupnoj razini je često u primjeru sukoba među vjerničkim grupama, jer se radi i o sukobu identiteta,” naglasio je Velić u zaključcima svoga istraživanja.

“Ovo je jedna velika kur'anska tema koja kod nas gotovo da uopće nije naučno tretirana. Ona je sinteza tefsira i psihologije. Nadam se da sam s Allahovom dozvolom, pokrenuo ovo pitanje sukoba među zavađenim ljudima, a osobito među muslimanima, kako pojedinačno tako i grupno. Najesen će, ako Bog da, izaći i knjiga,” kazao je između ostalog Velić nakon odbrane magistarskog rada.

Na kraju se mr. Muhamed Velić zahvalio svojoj porodici i robini, te svima onima koji su mu pomogli tokom studija i izrade magistarske teze, među kojima su prof. dr. Enes Ljevaković, sarajevski muftija, prof. dr. Enes Karić od kojeg je dobio korisne savjete, te dekan FIN-a prof. dr. Zuhdija Hasanović. Velić se zahvalio i glavnom imamu Medžlisa IZ Sarajevo dr. Feridu Dautoviću i svojim kolegama imamima koji su došli na odbranu, te ostalim mnogobrojnim prijateljima. “Hvala svim mojim dragim džematlijama, mujezinu i džematskom odboru na čelu sa mojim mutevelijom Velijom Katicom koji su me u svakom smislu podržali i bodrili. Oni su moja džamijska porodica… A najveća hvala Uzvišenom Allahu, Plemenitom Gospodaru, koji je ovo sve Svojom dobrotom i uputom omogućio,” kazao je na kraju odbrane Muhamed-ef. Velić

Piše: Mirnes Kovač

preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top