U FokusuVijesti iz zemlje

Imam Muhamed Velić ispričao kako je turist iz Australije prešao na islam

- Velić je objavio da je poslije sedmične molitve džume namaza u džamiju ušao mladić, koji je izgledao kao turist

Sarajevski imam Muhamed ef. Velić na društvenim mrežama je podijelio zanimljivu priču o prelasku na islam mladića iz Australije tokom posjete Sarajevu, javlja Anadolija.

Velić je objavio da je poslije sedmične molitve džume namaza u džamiju ušao mladić, koji je izgledao kao turist.

“Na njega nisam obraćao pažnju već sam nastavio razgovor s džematlijama, jer turisti obično uđu, malo razgledaju, naprave nekoliko slika i onda odu, no, ovaj je čekao i gledao u mene. A bio sam u kijafetu. Kada su moje džematlije izašle iz džamije, ovaj momak mi je prišao i pružio ruku prema meni sa svojim telefonom, a na njemu je bila otvorena aplikcija google translate, na kojoj je pisalo: Ja želim da izgovorim Šehadu! Držao sam telefon u rukama i gledao u veličanstvenost tih riječi, a pored mene je stajao momak kojeg je Allah poslao da ponovi za mnom riječi Istine. Kako veličanstven prizor i doživljaj!”, napisao je Velić.

Kako je napisao, pitao ga je na engleskom odakle je, a mladić je kazao da je iz Australije i da se zove Sebastijan.

“Želi da primi islam. Ok. Rekao sam mu da je to izrazito velika stvar i da treba prije toga da obavi par priprema, koje su jednostavne. A sve velike stvari su zapravo jednostavne. Pitao sam ga koliko ostaje u Sarajevu, rekao je sedam dana. Super, onda sam mu rekao da se vrati u hotel i da ponovo sutra dođe na podne-namaz, tačno u 12 sati. A, prije toga, treba da se okupa i obuče čistu odjeću. Pristao je na to, pa smo se tako i razišli. Tako je i najbolje, ako sutra dođe, onda to znači da on istinski želi to da uradi i da to nije turistički hir ili pobuda, rezultat trenutka, a tako će i moja bogda sumnje biti potpuno eliminisana”, kazao je efendija te dalje dodao:

“Navečer na jaciji namazu zamolio sam neke ljude da dođu na podne-namaz da prisustvuju ovom činu, također sam nazvao neke prijatelje, da dođu i da budu šahidi, svjedoci. Naravno, pod uvjetom ako se Sebastijan uopće i pojavi. Imao sam mekteb prije podne, a onda pred sami ezan vidio sam da je došao i sjeo u donji dio džamije”, istakao je ef. Velić.

Dodao je kako je bio mnogo sretan kada je vidio Sebastijana ponovo u džamiji.

“Kad smo klanjali podne-namaz, zamolio sam prisutne džematlije da ostanu, ako ne žure, i da budu šahidi Šehadetu – primanju islama jednom mladom čovjeku iz Australije. Rado su ostali. A onda sam pozvao brata Sebastijana da priđe i sjede ispred mene. Rekao sam mu da su mu ovi ljudi svjedoci i na ovom i na budućem svijetu, a posebno na Danu velikog Suda. Klimao je glavom u znak odobravanja i zahvalnosti. Onda sam ga pozvao da ponovi i prouči za mnom tri puta Šehadu, što je on i učinio. Poslije smo mu proučili dovu i uz tekbire i salavate čestitali i mubarekleisali”, rekao je ef. Velić.

Istakao je da je atmosfera bila prelijepa te da je napolju snijeg padao cijelo vrijeme.

“Radio je svoj posao, jer Božiji se emer izvršavao, također, i unutra, u toploj džamiji, jedno je iskreno srce postalo zvanično Allahu predano. Hvala Allahu na svemu”, napisao je ef. Velić.

Osvrnuo se i na jučerašnji čin spaljivanja primjerka Kur’ana u Švedskoj.

“Jučer je u Švedskoj jedan čovjek zapalio Kur’an, ovo što se dogodilo u našoj džamiji je odgovor na taj odiozni čin. Allah uvijek daje najbolje odgovore”, istakao je Velić na društvenim mrežama.

Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), spalio je jučer primjerak svete knjige Kur’ana ispred turske ambasade u Štokholmu. Paludan je bio okružen brojnim pripadnicima policije dok je izvodio čin spaljivanja Kur’ana u blizini turske ambasade.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button