Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Muftija banjalučki: Očekujemo turskog premijera Davutoglua na otvaranju Ferhadije 7. maja

Muftija banjalučki: Očekujemo turskog premijera Davutoglua na otvaranju Ferhadije 7. maja

Premijer Republike Turske Ahmet Davutoglu trebalo bi da predvodi delegaciju Turske na svečanom otvaranju Ferhat-pašine džamije u Banjaluci, koje je zakazano za 7. maj, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki.

“Imamo naznake dolaska visoke delegacije iz Turske, tako su nam kazali, u najmanjem slučaju očekujemo premijera sa svojom ekipom. Mislim da će turska delegacija biti na visokom nivou obzirom da su oni uložili sredstva kroz agenciju za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA, a predstavnici TIKA-e i predstavnik ambasade su u organizacionom odboru. Očekujemo, i bili bi sretni kada bi tako bilo za dolazak visoke delegacije, nadamo se na čelu sa Davutogluom”, izjavio je Osman ef. Kozlić za AA.

Pored velikog broja vjernika, za koje su vrata ove džamije otvorena prošle godine, na svečanom otvaranju očekuju se sve značajnije ličnosti u BiH među kojima su Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, ambasadori Francuske, Austrije, Turske i ostalih zemalja, bivši ambasadori koji su dali doprinos izgradnji Ferhadije, predstavnici članovi Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH, te predstavnici FBiH i RS-a.

Pripreme za ovaj impozantan skup počele su ranije, a u narednim danima biće intenzivirane.

“Obzirom da će biti događaj od regionalnog značaja, očekujem da će se sve naše sigurnosne agencije uključiti u organizaciju i ne sumnjam da će to biti na jednom zavidnom nivou. Najviše se očekuje od organa sigurnosti u gradu Banjaluka i MUP-a RS-a. Imam povjerenje u naše institucije tako da uz saradnju sa nama i dobru organizaciju nadam se da će to proteći u najboljem redu ako Bog da”, kazao je muftija banjalučki.

Ferhadija zadužbina Ferhad-paše Sokolovića, izgrađena je 1579. godine, a 1950. godine uvrštena je u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. Srušena je tokom rata u BiH, 7. maja 1993. godine, a ovaj datum u BiH se obilježava kao Dan džamija. Polaganje kamena temeljca za obnovu Ferhadije 2001. godine prekinuli su neredi u kojima je stradao Murat Badić iz Cazina.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top