Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Uspjeh filma “Smrt u Sarajevu” na Berlinaleu: Srebreni medvjed za Danisa Tanovića

Uspjeh filma “Smrt u Sarajevu” na Berlinaleu: Srebreni medvjed za Danisa Tanovića

Film “Smrt u Sarajevu” bh. režisera Danisa Tanovića dobitnik je Srebrnog medvjeda u kategoriji “Nagrada žirija” na 66. Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu Berlinale, javlja Anadolu Agency (AA).

Film “Smrt u Sarajevu” snimljen je po predlošku dramskog teksta “Hotel Evropa” francuskog filozofa Bernard-Henri Levyja, a po kojem je prije dvije godine Dino Mustafić režirao i istoimenu pozorišnu predstavu, tačnije monolog koji je izvodio čuveni francuski glumac Jacques Weber. Weber se pojavljuje i u Tanovićevom filmu uz bosanskohercegovačke glumce Izudina Bajrovića, Snežanu Vidović, Vedranu Seksan, Muhameda Hadžovića, Faketu Salihbegović-Avdagić i Edina Avdagića, koji su ostvarili glavne uloge.

Ovo je za Tanovića druga nagrada na ovogodišnjem Berlinaleu nakon što je ranije danas dobio nagradu za najbolji film od međunarodnog Udruženja filmskih kritičara.

Danis Tanović je već nagrađen sa dva srebrna medvjeda na Berlinaleu 2013. godine za film “Epizoda u životu berača željeza” i to za najbolji film i za najboljeg glumca kojeg je dobio Nazif Mujić, te Nagradom ekumenskog žirija.

Na 66. Berlinaleu takmičilo se 18 filmova, a Festival je ove godine okupio više od 20.000 filmskih profesionalaca iz 128 zemalja svijeta.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com