Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Sportske novosti > Mirza Bašić ide na Olimpijske igre u Rio

Mirza Bašić ide na Olimpijske igre u Rio

Teniski savez BiH danas je s ponosom obavjestio javnost da će naš teniser Mirza Bašić nastupiti na XXXI Ljetnim olimpijskim igrama koje se održavaju od 5. do 21.08. u Rio De Janeiru, Brazil.

Naime, u utorak 19.07.2016. ITF (Međunarodna teniska federacija) obavijestila je Teniski savez BiH i Olimpijski komitet BiH da je otvoreno mjesto za Mirzu Bašića, a nakon što je naš teniser zvanično potvrdio želju da nastupi na Olimpijadi, aplikacija je dostavljena olimpijskom konsultantu u ITF.

„San svakog sportiste je da nastupi na OI i velika mi je čast da predstavljam svoju zemlju“, rekao je Mirza Bašić.
„Kako se ranije i Damir Džumhur kvalifikovao za OI, BiH će sada predstavljati dva tenisera što je ogromna stvar za ovako malu zemlju“, kaže Senad Hadžimešić, direktor TSBiH.

Teniski mečevi odvijat će se od 6. do 14.08.2016. u Olimpijskom teniskom centru u Riu na tvrdoj podlozi. Na Olimpijadi će učestvovati 172 igrača u pet konkurencija: muški singl i dubl, ženski singl i dubl, te mješoviti parovi.

Na OI Rio 2016. će nastupiti jedanaest bh. sportaša: u atletici (Amel Tuka, Mesud Pezer, Hamza Alić, Kemal Mešić i Lusija Kimani) judu (Larisa Cerić), tenisu (Damir Džumhur i Mirza Bašić), streljaštvu (Tatjana Đekanović) i plivanju (Amina Kajtaz i Mihajlo Čeprkalo).

Pored sportaša u delegaciji će biti devet trenera, šef misije, zamjenik šefa misije, press attache, fizioterapeut i Predsjedništvo OOBiH. Na svečanom defileu otvaranja Olimpijskih igara, BiH će predstavljati delegacija od 24 člana.

Prezentacija Olimpijskog tima BiH za RIO 2016. će biti održana u utorak, 26.07.2016., u prostorijama Olimpijskog odbora BiH. Zastavu na otvaranju će nositi atletičar Amel Tuka.

bir.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top