Sport i zdravljeU Fokusu

Najveći doping skandali u povijesti sporta: Izdvojili smo ih pet…

Korištenje lijekova za poboljšanje performansi i neuspjeh vlada i agencija da kontroliraju njihovo širenje sve je veća prijetnja integritetu sporta.

Korištenje lijekova za poboljšanje performansi i neuspjeh vlada i agencija da kontroliraju njihovo širenje sve je veća prijetnja integritetu sporta. Dok neki sportaši provode beskrajne sate u teretani i pravilno se hrane te tjeraju svoje tijelo do krajnjih granica kako bi unaprijedili svoje talente, drugi se okreću zabranjenim supstancama, to jest dopingu. Upotreba tih supstanci ne samo da je protiv sportskog duha, već je i rizična za korisnika jer može izazvati zdravstvene komplikacije. U ovom pregledu dotaknuli smo se nekih sportaša, sportskih organizacija te državnih programa koji su pomogli promoviranju dopinga i stvaranju nerealnih rezultata. Time su često ispaštali oni sportaši koje su kladionice, poput 1xBit, svrstavale među favorite. U nastavku donosimo pet najvećih doping skandala u povijesti sporta.

5. BALCO skandal

Skandal imena “Bay Area Laboratory Co-Operative” (BALCO) temeljio se na masovnom korištenju dopinga među profesionalnim sportašima. BALCO je bilo poduzeće iz područja zaljeva San Francisca koje je opskrbljivalo profesionalne sportaše anaboličkim steroidima. Laboratorij je proizvodio i prodavao tvari koje su mogle ostati neotkrivene testiranjem na droge. Supstance su između 1988. i 2002. uspješno prodavali vlasnici tog laboratorija. Službena istraga o aktivnostima BALCO-a započela je 2002. godine. Nekoliko sportaša, uključujući Jasona Giambija (igrač bejzbola), Tima Montgomeryja (bivši svjetski rekorder na 100 m) i Marion Jones (osvajačica tri olimpijska zlata na 100 m, 200 m i 4 x 100 m), imenovani su u skandalu, iako je Marion Jones zanijekala da je ikada koristila zabranjenu supstancu.

4. Kineski plivači

Ovaj dopinški program sankcionirala je kineska vlada tijekom 1980-ih i 1990-ih. Program je bio usmjeren na sportaše, uglavnom plivače, a proizašao je iz neočekivanog napretka plivača. Tijekom Svjetskog prvenstva u vodenim sportovima 1994., Kina je osvojila 12 od 16 zlatnih medalja i postavila brojne rekorde usred sumnji na doping. Između 1990. i 1998., gotovo 50% onih koji su uzimali ilegalne supstance u plivanju bilo je iz Kine (28 plivačica i plivača bilo je pozitivno).

3. Ben Johnson

Ben Johnson bivši je kanadski sprinter koji je postavio dva uzastopna svjetska rekorda u sprintu na 100 metara – na Svjetskom prvenstvu 1987. i Olimpijskim igrama 1988. godine. Osvojio je zlatnu medalju u Seoulu 1988. pobijedivši svog rivala, Carla Lewisa. Utrku je istrčao za rekordnih 9,79 sekundi. Međutim, njegova je pobjeda bila kratkog vijeka jer su uzorci njegovog urina bili pozitivni na stanozolol. Tri dana kasnije diskvalificiran je i oduzeta mu je zlatna medalja. Johnson će kasnije priznati da je koristio steroide i kada je 1987. postavio novi svjetski rekord, a IAAF je također poništila i taj rekord.

2. Lance Armstrong

Lance Armstrong svojedobno je bio najbolji biciklist na svijetu, čak među najpopularnijim sportašima uopće. Počeo je sudjelovati u biciklističkim natjecanjima sa 16 godina, a profesionalnu biciklističku karijeru započeo je u momčadi Motorola. Dijagnosticiran mu je rak testisa 1996., ali se oporavio i vratio biciklizmu dvije godine kasnije. Osvojio je Tour de France čak sedam uzastopnih puta, od 1999. do 2005. Međutim, od 1999. bio je optuživan za doping, ali je uvijek poricao optužbe. Lance je konačno priznao da koristi supstance za poboljšanje performansi tijekom intervjua u siječnju 2013. za Oprah Winfrey. Oduzete su mu sve titule od 1998. godine.

1. Ruski sportaši

Doping u Rusiji široko je rasprostranjen i sustavan, a vlast se optužuje za pomaganje sportašima u počinjenju prekršaja. Zemlji je oduzeto čak 46 olimpijskih medalja zbog sudjelovanja u dopingu. Više od tisuću ruskih sportaša imalo je koristi od zataškavanja dopinških slučajeva između 2011. i 2015. godine. Stotine ruskih sportaša bili su pozitivni i priznali su da su koristili zabranjene supstance. Zbog široko rasprostranjenog dopinga i nepoštivanja međunarodne politike o dopingu, Rusiji je MOO zabranio sudjelovanje na Zimskim olimpijskim igrama 2018., a samo je odabranim sportašima dopušteno sudjelovati pod olimpijskom zastavom.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button