Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Karadavi: Pozivam islamske i arapske države da stanu uz Tursku

Karadavi: Pozivam islamske i arapske države da stanu uz Tursku

Predsjednik Svjetske unije islamske uleme, dr. Jusuf el-Karadavi pozvao je sve islamske i arapske zemlje da stanu uz Tursku. On je na svom Twitter profilu napisao: “Pozivam sve arapske i islamske zemlje da stanu uz Tursku, da je pomognu diplomatski, ekonomski i medijski. Demokratska vjernička Turska je saveznik koji neće izdati.”

El-Karadavi je kritizirao stav Zapada u vezi pokušaja vojnog udara, istakavši: “Onima koji šute na kršenja ljudskih prava u Burmi, na ubistva u Siriji, na hapšenja u Egiptu, ali zato govore o ljudskim pravima pučista u Turskoj – imate li imalo stida i obraza?” Dodavši: “Može li se od onih koji su planirali, finansirali i pomagali vojni udar očekivati išta drugo do zaštita njihovih saveznika?”

Imam el-Karadavi je pohvalio i stav turske opozicije, naglasivši “da će njihov stav ostati zapisan u historiji, kako nisu željeli da vojska porazi njihove političke protivnike.” On je dodao da se pred turskim narodom i državom nalaze unutarnji, regionalni i međunarodni izazovi, “ali mi se uzdamo u Uzvišenog Allaha, a zatim u turski narod i vlast i predsjednika.”

IslamBosna.ba

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top