Vijesti iz zemlje

Medžlis IZ Bihać: Akcija „Žena ženi“ za migrantice

Mnogo je ispita i iskušenja prošao naš narod. Jedno od posljednjih iskušenja koje je pogodilo našu zemlju, a posebno Bosansku krajinu jeste tzv. migrantska kriza. Iako je zbog nebrige državnih struktura i međunarodnih organizacija, koji su bili dužni da zaštite imovinu i sigurnost građana Bihaća i Velike Kladuše, nakon što su sigurnost i imovina bile ugrožene, građani Bihaća i Velike Kladuše su ponovo pokazali svoje pravo lice i na razne načine nastojali olakšati i pomoći ljudima koji prolaze kroz našu zemlju pokazujući veliko srce i posebnu brigu za ove ranjive kategorije.

PIŠE: Nazif Horozović

Brojni naši džemati sa svojim imamima su redovno posjećivali djecu i uručivali im bajramske poklone, pripremali iftare tokom Ramazana, hranili ih, darivali odjeću, obuću i higijenske artikle, a brojni pojedinci i lokalna udruženja su na dnevnoj bazi pokušavali odgovoriti potrebama ljudi.

U organizaciji Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Bihać u džematu Sokolac je pokrenuta akcija pod nazivom „Žena ženi“, a njima su se pridružile i članice ovog odjela iz drugih bihaćkih džemata. Svrha akcije jeste da se ženama migranticama koje se privremeno nalaze na području grada Bihaća obezbijedi paket sa osnovnim higijenskim artiklima, te neophodnim odjevnim predmetima specifičnim za žene.

Nakon što smo sretali žene po kampovima, prihvatnim centrima, na ulici, na otvorenom pod vedrim nebom razgovarajući o njihovim iskušenjima nismo mogli ostati skrštenih ruku, pogotovo kada su u pitanju potrebe žena i djece. U razgovoru sa suprugom našeg imama g-đom Senadom Begić dogovorili smo se da za žene, koje su po prirodi povučene i usljed nepoznavanja jezika još dodatno spriječene da sebi priušte osnovne higijenske i odjevne predmete specifične za žene, pokrenuli smo akciju u tom smjeru. Objavili smo u našoj zatvorenoj grupi poziv našim članicama da se uključe, da bi se ta vijest preselila i u druge džemate gdje su nam se i druge žene pridružile. Prve su se odazvale članice Odjela iz džemata Pritoka koji su do sada zaista uradile veliki posao. Osmjeh je besplatan, sadaka, a kad ga vratimo na tuđe lice to je posebno veliko dobro djelo.“ – istakla je Sanela Hošić, koordinatorica Odjela za brak i porodicu džemata Sokolac.

Iako je bilo planirano da akcija traje do srijede, zbog velikog interesovanja i potrebe na licu mjesta, ova akcija će trajati dok se djelimično ne podmire potrebe svih migrantica koje trenutno borave na području Bihaća.

Ova hvale vrijedna akcija će sigurno olakšati brojnim ženama koje u raznim stanjima; bolesti, trudnoće, iznemoglosti… prolaze kroz našu zemlju i svaka dodatna pažnja prema njima je značajna, pogotovo kada to razumijevanje i podrška dolazi od žena koje su svjesne značaja pomoći takvim ranjivim kategorijama.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button