DijasporaKnjiževni kutak

Promovisan novi udžbenik za mektebsku nastavu u dijaspori – Maktabiya

Posljednjeg vikenda u oktobru mjesecu tekuće godine, u okviru Family Night druženja u džematu BICC Chicago, promovisan je novi dvojezični udžbenik za mektebsku nastavu u dijaspori – Maktabiya (Bosnian-English). Autor ovog jedinstvenog udžbenika je hfz. Muriz Mešić, imam navedenog džemata.

Maktabiya je plod dugogodišnjeg rada hafiza Mešića na polju obrazovanja mektebskih polaznika u dijaspori, a novi udžbenik je nadogradnja njegovog ranijeg udžbenika objavljenog 2014.godine. Na njegovoj izradi radila je ekipa od osam stručnih osoba; tako je recenziju teksta izvršio vrsni istraživač na polju islamskih nauka i bošnjačke tradicije – dr. Muhammad Al-Ahari, dok su konsultati u fikhskim i akaidskim pitanjima bili hfz. Fidani ef. Špendi, dr. Hazim ef. Fazlić i dr. Muaz ef. Redžić. Urednici ovog udžbenika su dvije ženske osobe; profesorica bosanskog jezika i književnosti Amina Sendić-Mešić i vjeroučiteljica Jasmina Ejupović, dok dizajn potpisuje Osman Erdić. Udžbenik je objavila renomoirana izdavačka kuća Dobra knjiga – Sarajevo, što dodatno potvrđuje o kakvom udžbeniku je riječ.

Udžbenik je podijeljen u sedam poglavlja i sadrži sve neophodne lekcije koje bi polaznici mektebske nastave u dijaspori trebali izučavati. Po prvi puta u udžbeniku su uključene lekcije o historiji islama u Bosni i Hercegovini, kao i historija muslimana Bošnjaka na teritoriji Sjeverne Amerike. Iz oblasti akaida (vjerovanja) i ahlaka (odgoja) obuhvaćene su one lekcije koje oslikavaju savremene tokove u razumijevanju islama. Udžbenik sadrži transliteraciju preko dvadeset sureta, a svaka lekcija obrađena je na bosanskom i engleskom jeziku. Ilustracije i slike su posebno prilagođene sadržaju, a udžbenik sadrži svojevrstan dnevnik ili tabelu za ocjenjivanje tako da vjeroučitelji mogu djecu direktno ocjenjivati u udžbenike i na taj način ih motivisati. U svakom slučaju riječ je o jednom od najkvalitetnijih udžbenika do sada objavljenih.

Najbolji pokazatelj o kakvom udžbeniku je riječ, govori činjenica da će po njemu raditi 22 džemata sa teritorije Sjeverne Amerike što ga čini najzastupljenijim udžbenikom u našim džematima pri Islamskoj Zajednici Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Sve pohvale ženskoj grupi ‘’Bošnjakinja’’ na organizaciji gore pomenute promocije, a posebne pohvale pripadaju promotorima dr. Hazimu ef. Fazliću i prof. Amini Sendić-Mešić, te donatorima i sponzorima (Senadu i Feridi Mujkić, Edini i Damiru Mahić, te Jasni i Almiru Šehoviću) kao i džematskom Odboru te Vijeću roditelja na podršci ovom projektu.

Knjige možete naručiti direktno od autora, preko emaila: muriz.mesic@gmail.com

U prilogu možete pogledi nekoliko slika sa prve promocije u Americi.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button