Historija i tradicijaU Fokusu

Jesen u Starom gradu Ostrožcu: Simbol kontinuiteta života

- Bahrudin Beširević, historičar, profesor, ali i potomak begovske porodice Beširevića, koja je utvrdom u Ostrošcu vladala punih 300 godina, podsjetio je da se radi o nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine i jednom od najljepših starih gradova u ovoj zemlji i šire

Piše: Vesna Bešić 

Stari grad Ostrožac, nadomak grada Cazina, koji se nalazi na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, predstavlja srednjovjekovni dvorac kojim su kroz historiju hodili hrvatski plemići i knezovi, age, kapetani i begovi, grofovi, vitezovi i aristokrate, pjesnici, umjetnici, te i Josip Broz Tito.

Tvrđava je smještena na uzvišenju iznad lijeve obale rijeke Une i istoimenog naselja pa je nemoguće da prođeš tim krajem, a da je ne vidiš. Ponosno svjedoči o vremenima iza nas.

Predstavlja kontinuitet života kroz različite vremenske epohe, čiji tragovi se i danas jasno vide. Turisti ga posjećuju tokom cijele godine ali je posebno lijep tokom jeseni kada unutrašnji dio utvrde prekrije žuto lišće, javlja Anadolu Agency (AA).

– Historijska uloga –

Bahrudin Beširević, historičar, profesor, ali i potomak begovske porodice Beširevića, koja je utvrdom u Ostrošcu vladala punih 300 godina, podsjetio je da se radi o nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine i jednom od najljepših starih gradova u ovoj zemlji i šire.

“Ta njegova ljepota nije samo u monumentalnosti već i u prirodnom ambijentu i historijskoj ulozi i značaju koji je ovaj grad imao kroz dugu historiju Krajine. Preko ovog starog grada su se prelamali svi događaji iz burne historije BiH, odnosno iz burne krajiške historije. Svaka od tih epoha je ostavila trag. Grad danas predstavlja turističku atrakciju, međutim, kroz historiju on je imao potpuno drugu ulogu i značaj”, rekao je za Anadolu Agency (AA) Beširević.

Stari grad Ostrožac, prema njegovim riječima, ima četiri historijske faze.

“Prva faza je srednjovijekovlje, period osmanske epohe, zatim austrougarske i kolonija skulptura, kao što mi ovdje kažemo, galerija pod otvorenim nebom. Svaka od tih faza krije bezbroj priča, značajnih momenata. Sam grad se prvi put spominje u 13. stoljeću ili 1286. godine. U Krajini, spada u red najznačajnijih gradova. Ovdje možemo naći branič i kapi kule, kazamate, bastione, stražarnice, mjesta za artiljeriju. Ovaj grad je na neki način bio centralno mjesto na lijevoj obali Une”, pojasnio je Beširević.

Kompleks Starog grada Ostrožca, zidan tokom četiri perioda, a najstariji dio, prema historijskim podacima, izgrađen je još 1286. godine, kao posjed knezova Blagajskih Babonića, hrvatske plemićke porodice koja je u tom periodu vlada ovim mjestom.

“Ovaj grad je u posjet Osmanlija došao 1576. godine i zauzeo ga je Ferhat-paša Sokolović, utemeljitelj Banjaluke. Ono što je interesantno za srednjovjekovni period jeste da je on bio dio vojne Krajine. Nakon dolaska Osmanlija, nakon formiranja kapetanija, ovo je jedna od najznačajnijih kapetanija u sastavu bosanskog ejaleta”, podsjetio je Beširević.

Tu je, istakao je, stolovao kapetan iz porodice Beširević, koji su upravljali lijevom obalom Une.

“Interesantno je da je ovim gradom više od 300 godina upravljala jedna porodica – Beširević. Moji potomci. Familija koja je zaista bila brojna. Svih tih 300 godina je ovdje davala kapetane, age, dizdare, to je begovska čuvena porodica. Zbog tog dugog vladanja od 300 godina njima je ovaj grad dat na porodično upravljanje”, ispričao je Beširević.

Lothar von Berks, vitez malteškog reda, restaurirao je stari grad Ostrožac i u njemu podigao svoj dvorac, izgrađen u neogotičkom stilu, u koji se, zajedno sa porodicom, nastanio 1902. godine.

“Ono što je bitno za sam grad jeste da je on od tipičnog odbrambenog grada prošao kroz sve te faze, od prostornog proširenja do rezidencijalnog grada. Međutim, sam grad je pravljen na osnovu zahtjeva određenog vremena. Grad je simbol i svjedok određenog vremena koje je iza nas. Jako je dug period od 13. stoljeća pa ovamo. Često volimo kazati da je on najstameniji stražar koji čuva našu ljepoticu Unu i kanjon”, naglasio je Beširević.

– Ograničene restauracije –

Stari grad Ostrožac je 2013. godine proglašen nacionalnim spomenikom BiH.

“Svake godine se rade neke ograničene restauracije. Svjesni smo da treba jako puno novaca za stavljanje u funkciju kompletnog Starog grada. Tu sada imamo neke aktivnosti i događaje poput održavanja promocija knjiga, imamo i određene koncerte. Posljednjih godina se radilo na konzervaciji starih zidina, da zub vremena ne dovede do urušavanja. Mislim da je konačno došlo vrijeme da se krene sa tim većim investicijama”, izjavio je Beširević.

Mišljenja je da se treba napraviti ozbiljan plan šta hoćemo od jednog ovakvog mjesta.

“Ovdje su tokom ljeta hiljade ljudi. Stari grad je jedan od očuvanijih u BiH, ma kako ovo izgledalo. Prema informacijama iz Grada Cazina, napravljeni su građevinski projekti i dokumentacija i moglo bi se početi sa rekonstrukcijom dvorca Lothara von Berksa”, ispričao je Beširević.

Za ovaj grad su vezane mnoge ličnosti. U periodu Drugog svjetskog rata, Ostrožac je jedno vrijeme bio i sjedište Vrhovnog štaba NOR-a, a u njemu je boravio i Josip Broz Tito.

“Pisci, putopisci, kulturnjaci, političari, svi su dolazili ovdje. Ovo mjesto se lagano budi. Iz neke svoje lične perspektive, doživljavam ga kao bosansku seharu. Stari grad krije bezbroj priča, ljubavi… Svi smo mi odrasli uz ovaj Stari grad. Sastavni je dio našeg odrastanja”, pojasnio je Beširević.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button