Kulinarstvo
Marinada za piletinu
Potrebno:
- Limun
- Maslinovo ulje
- So
- Začini po želji (ružmarin, kadulja, majčina dušica, bijeli luk, kari itd.)
Postupak:
- Pomiješati sve sastojke i preliti pripremljene komade piletine ili cijelo pile marinadom.
- Ako marinirate komade piletine možete ih staviti u kesicu i na to nasuti marinadu, dobro izmiješati i istisnuti zrak iz kese.
- Zatim zavezati kesu i staviti je u frižider. Bitno je da marinada prelije površinu svih komada kako bi meso omakšalo i poprimilo okuse i mirise.
- Najbolje je da piletina odstoji u marinadi duže vremena (može i preko noći), ali ako ste u žurbi možete marinirati meso i odmah ga termički obrađivati. I tada će biti ukusnije od nemariniranog mesa.
- Ovako marinirana piletina je jednim dijelom već skuhana (kiselina iz limunovog soka odradi taj dio) tako da je potrebno manje vremena za termičku obradu nego za nemarinirano meso. Ipak mora se obratiti pažnja da svi dijelovi piletine budu dobro termički obrađeni.
- Ova marinada se može koristiti i za crvena mesa i ribu, samo što se onda začini prilagođavaju vrsti mesa.
dobrekalorije.ba