Kulinarstvo

Ideje za brzi ručak: Jela koja se spremaju za 25 minuta!

Bilo da nema vremena jer pripremate jelo  usred radne sedmice ili jednostavno želite ručak na brzinu mi vam predlažemo tri brza i ukusna recepta -piše Blic Magazin. Recepti za brzi ručak su uvijek traženi probajte naše.

Pripremila :Radmila Nikolić

Brzi ručak: PEKARSKI ĐUVEČ

.

POTREBNO JE

6 krompira, 250 g mljevenog mesa, 1 ½ šolje riže, crveni luk,mrkva, suhi začin, biber, konzerva sjeckanog paradajza, kašika paradajz pirea.

PRIPREMA

U šerpi izdinstajte isječenu mrkvu, dodajte meso, biber, začin. Kad je meso prodinstano dodajte sjeckani paradajz i paradajz pire. Ogulite krompir i isjecite ga na kriške. U vatrostalnu posudu poređajte red krompira,  preko stavite očišćenu rižu i posolite. Preko toga stavite izdinstano meso s lukom i mrkvom, a zatim odozgo poređajte ponovo krompir. Prelijte sve sa vodom, tako da voda prekrije krompire. Prekrijte folijom i stavite u rernu da se peče oko 20 minuta na 200 stepeni.

Brzi ručak: Pljeskavice od špinata

POTREBNO JE

1kg spinata, 2 jaja, brašno po potrebi, suhi začin, čehno bijelog luka.

PRIPREMA

Špinat blago obarite i sitno isjeckajte. U posudu stavite jaja, ubacite špinat i rukom sjedinite.

Dodajte sitno sjeckan bijeli luk i začiniti začinom. Kada to dobro sjedinite, dodajite kašiku po kašiku brašna i mješajte smjesu dok ne postane čvrsta, ali ne prečvrsta. Ostavite da odstoji u frižideru sat vremena, pa pecite u rerni.

Brzi ručak: musaka od gljiva

POTREBNO JE

500 g šampinjona, 2 glavice luka, 100 g salame ili suhog mesa, 2 kašike ulja, 2 čehna bijelog luka, 10 kriški hljeba, 250 ml mlijeka, 200 ml kisele pavlake, 3 jaja, kašika suhog začina, peršun, so, biber, origano.

PRIPREMA

Očišćene šampinjone narežite na listiće. Crni i bijeli luk i peršun sitno iseckajte, a selamu ili suho meso, za šta se odlučite narežite na tanke režnjeve. Na zagijanom ulju ispržite salamu/suho meso i nasjeckani crni luk, pa dodajte šampinjone. Sve zajedno dinstajte, malo posolite, pobiberite, dodajte bijeli luk, malo origana, peršun i začin. U namašćenu vatrostalnu posudu složite jednu do druge pet kriški hljeba koje ste prethodno natopili u mlijeko. Po hljebu rasporedite pola količine pripremljenih šampinjona, pa ponovo stavite red natopljenog hljeba i odozgo preostale šampinjone. Sve prelijte mješavinom pavlake i jaja. Tako pripremljeno jelo kratko zapecite u rerni na 160 stepeni oko 20 minuta.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button