Vi ste ovdje
Home > Magazin > Kulinarstvo > Čija će čorba biti, nego Begova

Čija će čorba biti, nego Begova

Begova čorba je tradicionalno, bosansko jelo, i jedno od omiljenih na trpezi većine stanovnika BiH.

To je specifična, gusta, jaka čorba za koju, kako kažu, ne biste se postidjeli ni da je pred bega iznesete. Smatra se da je nastala u Osmanskom carstvu ili čak došla sa Osmanlijama, međutim ovu čorbu danas rijetko ili nikako da ćete naći na turskoj sofri.

Servira se kao predjelo, međutim, zbog svoje jačine mogla bi slobodno poslužiti i kao glavno jelo. Glavni sastojci ove čorbe su piletina i povrće poput korjenastog povrća: mrkve, celera, peršina i neizostavna bamija. Pored ovih sastojaka, dodaju se maslac, brašno, žumanjak, kajmak, lovorov list i standardni so i biber, kako bi dobili tu određenu gustinu i zasićenost…

 

Opširnije na portalu MS PLUS:

Čija će čorba biti, nego Begova

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top