Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Majka objasnila u čemu roditelji griješe: Ako imate razmaženu djecu sami ste krivi!

Majka objasnila u čemu roditelji griješe: Ako imate razmaženu djecu sami ste krivi!

Mi pregovaramo

Naše dijete želi nešto, pa pregovori počinju: Kupit ću ti to ako se budeš lijepo ponašao. Čak i kada je ponašanje katastrofalno, čuje se: “Dobro, ja ću ti dati još jednu šansu.” Ovo se, naravno, pretvara u još nekoliko prilika. Moje omiljeno pregovaranje je ‘Obećavam da ću to učiniti kasnije!’ Pregovaranje može biti dobar alat, ali ako želite biti učinkoviti, moramo povući liniju koja se ne može prijeći.

Mi čistimo njihove sobe

Ponekad jednostavno ne mogu više izdržati. Njegova soba izgleda kao da je bomba pogodila. Prljava odjeća, mokri ručnici, stočni sajam na krevetu – haos svuda. Unatoč tome, djetetu je ipak dopušteno da obavlja sve svoje planirane aktivnosti i igranje. Ipak mu je dopušteno da gleda TV i druži se s prijateljima. Nikada ne sredi sobu kada ga zamolimo, i mi što ćemo, zasučemo rukave i sredimo je sami. Ali ovdje je lahko izvesti jednakost: Dijete se naviklo da neko čisti za njim i ne misli da je to stvar vrijedna pažnje. Riješite jednadžbu i rezultat je = derište.

Nosimo im ruksak

Da, to je teško. Znam. Ponekad stvari jesu teške. Kada pokupimo dijete i nosimo mu stvari sve do automobila, radimo previše. Mi nismo tovarne mazge. Mi previše radimo na tome da djetetu bude udobno. Ovo stvara osjećaj više vrijednosti.

Pitamo djecu što žele za ručak

Ja se ne sjećam da sam tražila ono što želim za ručak. Zar ne? Sjećate li se da mama ikad kaže: Hej djeco, hoćete li izaći na ručak ili ostajemo kod kuće? Izlazak na ručak je posebna prilika, to vidim sad kada sam odrasla. Sjećam da smo imali samo nekoliko obroka varijacije: grah, grašak, kupus, musaka, i bijelu rižu koju sam prezirala. Uvijek sve kuhano u golemom loncu. Ali, znate što? Pojela bih ono što mama iznese. Kraj priče.

Dječji planovi gaze naše

“Žao mi je što ne mogu ići, imam utakmicu”. To je u redu – najveći dio vremena. Naravno da želim ići na utakmicu. Ali drugi put, igra (i Boki) moraju zauzeti drugo mjesto u našem životu. I znate što? Boki će igrati bolje jer nismo tamo da navijamo svakih pet sekundi. Želite da vaše dijete igra bolje? Propustite nekoliko utakmica.

Mi samo želimo biti sretni

Najnovija vijest: Djeca ne bi trebali biti sretna sve vrijeme. U redu je ako ne uvijek dobiju ono što žele, ne rade ono što žele raditi, ili ne idu gdje žele ići. Ako moraju raditi kućanske poslove, ili provode vrijeme sa svojom obitelji, ili idu u kupnju s nama, samo naprijed i očekujemo kolutanje očiju i teške uzdahe napetosti. To je u redu, jer ne vrti se sve oko njih i njihove konstantne sreće.

Međusobno potkopavanje autoriteta

Ovo je uobičajena pogreška. Naše dijete od nas traži da prespava kod prijateljice. Roditelj A kaže: Ne. Dijete prelazi na roditelja B koji kaže: Naravno! Zašto? Jer nismo uvijek na istoj strani. Naša djeca su manje derišta kada smo ujedinjeni. Treba težiti dogovoru u ovakvim trenucima. Možemo govoriti o našim neslaganjima kasnije. U suprotnom, djeca uče da su roditelji jedni protiv drugih.

Ne dodjeljujemo im poslove i odgovornosti

Ako dijete ne postavlja sto, raščišćava sto, stavlja posuđe u mašinu, ne skuplja lišće, ili čisti avliju, onda bi dijete trebalo plaćati stanarinu.

Pravimo izgovore za loše ponašanje ili loše ocjene

Izgleda da svi pravimo istu pogrešku. Loše ponašanje je loše ponašanje. Ona je umorna i gladna je baš bezveze izgovor. Do kasno je bio na treningu i nije stigao napraviti domaću zadaću (koja je zadana prije mjesec dana) je jednako loše. Moramo prekinuti s opravdavanjem lošeg ponašanja ili nedostatka radne etike. Bez discipline, djeca postaju derišta.

Raspravljamo se sa nastavnikom i trenerom

Kada se sporimo oko polusatnog učenja ili toga je li kasno da se radi domaći, dijete uči da može nastaviti biti lijeno, jer njegovi roditelji će naći izgovore u njegovu korist. Dijete tada uči da ne mora poštivati svog učitelja i završiti zadatak. Pažnja je dobra. Uključeni roditelji su divni. Ali, način na koji obraćamo pažnju je taj koji može štetiti. Kada pustimo našu djecu da pregovaraju, radimo pogrešno. Ako pravimo izgovore za njihovo loše ponašanje, radimo pogrešno. Ako im je previše udobno, radimo pogrešno”,

zelenaucionica.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top