Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Mahathir: Dvoličan je svijet koji kritikuje Maleziju zbog zabrane dolaska izraelskih sportista

Mahathir: Dvoličan je svijet koji kritikuje Maleziju zbog zabrane dolaska izraelskih sportista

Premijer Malezije Mahathir Muhammed izjavio je da je Izrael zemlja koja u potpunosti zaslužuje da bude osuđivana, javlja Anadolu Agency (AA).

Vlada Malezije zabranila je dolazak sportistima iz Izraela na Svjetsko prvenstvo u plivanju za paraolimpijce. Jučer je Međunarodni paraolimpijski komitet na sjednici u Londonu oduzeo Maleziji ulogu organizatora takmičenja koje je trebalo biti održano u julu.

Šef malezijske vlade Mahathir je na vlastitom blogu objavio tekst pod naslovom “Genocidna država“, koji je svojevrsni odgovor kritičarima njegove odluke o zabrani učešća izraelskih sportista na planiranom takmičenju.

“Izrael je osnovan na dijelu palestinske zemlje bez održavanja referenduma ili prebiscita. Palestinci su protjerani iz svojih kuća i zemlje i to bez ikakve odštete“, podsjetio je Mahathir.

Malezijski premijer Mahathir dalje na napisao kako cijeli svijet svjedoči izraelskom obespravljivanju Palestinaca, ali kako se najveći zagovornici vladavine prava ne usuđuju kritikovati Izrael i povlašćuju mu.

“Svako ko kritikuje Izrael bude proglašen neprijateljem Jevreja. Malezija nije antisemitska država. Arapi su također semitskog porijekla. Imamo pravo da kritikujemo i osuđujemo nehumane, nemoralne i nelegalne prakse“, poručio je Mahathir.

Mahathir je u tekstu također podsjetio kako su vlasti SAD-a zabranile ulazak državljanima pet muslimanskih zemljama, a kako su Mađarska Poljska i Češka zabranile prijem muslimanskih migranata.

“I mi imamo pravo da ne dozvolimo ulazak Izraelcima. Izrael je država koja svakako zaslužuje da bude osuđivana. Svjesni smo da Izrael ima veliku podršku u svijetu i mi možemo samo da ne priznajemo tu zemlju. Svijetu koji nas osuđuje zbog zabrane ulaska Izraelcima s pravom kažemo da je dvoličan“, poručio je Mahathir.

Uporedo s tim, malezijski premijer Mahathir jučer je u Kuala Lumpuru kazao kako Međunarodni paraolimpijski komitet ima pravo oduzeti Maleziji domaćinstvo takmičenja, ali da to nije nikakav gubitak za tu zemlju.

On je poručio da će Malezija organizirati druge sportske događaje.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top