Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Livno: Časna sestra i muallime udruženim snagama u činjenju dobra

Livno: Časna sestra i muallime udruženim snagama u činjenju dobra

 Cilj je bio da se prikupi što više sredstava za Anu Babić, djevojku oboljelu od multipleskleroze. Entuzijazma nije falilo, svi aktivisti su željeli ostvariti zadati cilj, te bez obzira na tmurno i kišovito vrijeme koje tada bilo u Livnu, svi su učestvovali u akciji, do posljednjeg kolača.

Suradnja se nastavlja nakon što su se sastale časna sestra Blanka Jeličić ispred Marijansko vinkovske mladeži, te muallime Udruženja žena MIZ Livno, Šejla M.K. i Alma P.A. Nakon kraćeg sastanka i malo boljeg upoznavanja, ekipa se našla na terenu, tačnije u selu Tušnica nadomak Livna, gdje su shodno preporuci, obišli nekoliko porodica koje žive u vrlo kritičnim uvjetima.

Igrom prilika, ili bolje reći, Božijim određenjem, saradnja je proširena, te je posjeti pridružena i Udruga paraplegičara sa predstavnicom Josipom Mihaljević. Zahvaljući Josipi, sve zajedno posjetile su porodicu koja ima dijete sa posebnim potrebama, malenog dječaka, te se upoznale se prilikama i izazovima sa kojima se majka i ostali članovi porodice svakodnevno suočavaju. Pored spomenute, ekipa je posjetila još nekoliko porodica u Tušnici kako bi se što jasnije upoznale sa njihovim potrebama i problemima.

Sestra Blanka i muallime Udruženja žena MIZ Livno nakon konsultacije sa aktivisticama i aktivistima udruga, upuštaju se u jedan humanitarni projekat, s ciljem kupovine veš mašine za jednu peteročlanu porodicu, kako bi im olakšali teške uvjete u kojima žive. Tokom perioda prikupljanja… novca, odabira i kupovinu perilice, traženja načina isporuke, ova mala ekipa se malo bolje i upoznala, družila, svakodnevno komunicirala, što je sigurno rezultiralo razmjenom novih ideja o suradnji, te ostvarivanja kontakata za nastavak suradnje. Časna sestra Blanka i muallima Šejla zajedno su isporučile perilicu, te su tokom tog perioda družile se sa dječicom. Sestra Blanka je završetkom projekta poručila: “Zajedno možemo učiniti mnogo više. Nekada sami nismo u mogućnosti odgovoriti potrebama našeg naroda, ali zajedno sa drugima s kojima dijelimo ciljeve, poput udruge žena iz Islamske zajednice,  činjenje dobra postaje lakše ostvarivo. Baš je dobro činiti dobro.“

1234

Ovo je u biti bio jedan međureligijski projekat, kojeg su inicirale vjerske službenice, ali kojeg su umnogome pomogle i u istome učestvovale aktivistice islamske i katoličke vjeroispovijesti. Članice obje udruge sa radošću su učestvovale u svim dodijeljenim zadacima, sa željom da se što skorije perilica dostavi na potrebnu adresu i u tome, hvala Bogu i uspjele.

Nadamo se da će ovakvi humani projekti rezultirati još većom potrebom za zajedničkim djelovanjem dviju udruga, kako bi došlo do osnivanja jedne zajedničke međureligijske grupe sastavljene od članice MVM i Udruženja žena, jer je više nego očigledno da i jedni i drugi žele isto – činiti dobro.

Piše: Šejla M. K.

Koordinatorica za rad sa ženama Medžlisa Livno

 relax-portal.info 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top